Er gaan veel onwaarheden rond over het populaire drankje bier. Zo bestaat er de bekende uitspraak ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’. Dit blijkt toch niet helemaal waar te zijn.
De volgorde waarin je de drankjes drinkt heeft namelijk helemaal geen invloed op je kater de volgende dag. In dit artikel ontkrachten wij nog vijf andere veel voorkomende onwaarheden over bier.
Bieren moeten juist niet ijskoud gedronken worden. Sterker nog, sommige bieren zijn lekkerder als die niet koud zijn. Er is dan ook geen universele bier temperatuur. Donkere bieren zijn bijvoorbeeld het lekkerst als die ongeveer tussen de 10 en 14 graden zijn.
Blond bier komt goed tot zijn recht als dit 6 tot 9 graden is. Pils is op zijn lekkerst tussen de 3 en 6 graden. Te koude temperaturen kan de smaak van bier beïnvloeden. Zo worden biersoorten die normaal vol van smaak zijn wat saaier. Te koud bier is dan ook af te raden.
Donker bier wordt sneller geassocieerd als sterk bier dan andere bieren. Dit terwijl lichte bieren, zoals blonde ales, of Indian Pale Ales, (IPA) ook een hoog alcoholpercentage kunnen hebben.
De kleur van bier heeft dus niets te maken met het alcoholpercentage. Wat wel invloed heeft zijn uiteraard de brouwers, fabrikanten en wat voor soort bier het is.
Donkere bieren hebben vaak een krachtige smaak. Denk aan bockbieren of stoutbieren. Een krachtige smaak hoeft alleen helemaal niet samen te gaan met een hoog alcoholpercentage.
Veel mensen denken dat bier uit een fles beter smaakt dan bier uit een blik. Dit is een misvatting rondom bier.
Bier uit blik heeft bijvoorbeeld betere houdbaarheidsvoordelen nog, dan bier uit fles. Blik is helemaal afgesloten en op die manier kan er geen zuurstof of licht komen bij het bier. Hierdoor is de drank vaak langer houdbaar.
De doppen van flessen sluiten goed af. Maar als de flesbieren te lang bewaard worden kan er alsnog een minimale hoeveelheid zuurstof bij komen. Dit kan de smaak van het bier beïnvloeden.
Dat bier een metaalsmaak krijgt van blik is ook een mythe. Bierblikken hebben namelijk een plastic coating van binnen, zodat het bier nooit in aanraking komt met het metaal.
Dit is absoluut onwaar. Vrouwen kunnen ook genieten van een heerlijk biertje. Het is dus een kwestie van smaak en niet van geslacht. Vrouwen spelen ook een belangrijke rol in het brouwen van bier.
In de geschiedenis, terug naar het oude Egypte of zelfs Mesopotamië, werd bier geassocieerd met godinnen. De godin van het bier heette Ninkasi. Bier werd toen dus juist meer met vrouwen geassocieerd.
Ook in de middeleeuwen was bier niet een ‘mannendrankje.’ Sterker nog, het brouwen van bier was meestal een huishoudelijke taak van vrouwen. Pas toen het brouwen van bier overgenomen werd door fabrieken, kwam de associatie van bier als mannendrank.
Bier is lang houdbaar, daar kan niet over worden gediscussieerd. Maar bier is zeker niet oneindig houdbaar. Voornamelijk IPA-bieren of andere bieren met hop kunnen hun frisse aroma’ s verliezen.
De fruitoliën die in IPA-bieren zitten kunnen namelijk na verloop van tijd afbreken. Dit maakt IPA-bier een biersoort die niet lang houdbaar is.
Bier moet dan ook op een juiste manier bewaard worden als je wil dat dit lang meegaat. Drink IPA-bieren ook zeker op tijd, anders kan de smaak van het bier achteruitgaan.
Bewaar bier koel en donker, zodat dit nog lang houdbaar is.
Dit waren de vijf meest voorkomende misvattingen en onwaarheden over bier. Laat je dus niet misleiden door deze grote misvattingen rondom bier.
Hoe drink jij het liefst bier? Laat het ons weten in de comments.
Op deze pagina vind je al onze biercontent.