In de
wereld van rum is er één ding zeker: de sterke drank wordt gemaakt van
suikerriet. Buiten dat feit om zijn er veel verschillende keuzes die
distilleerders kunnen maken. In dit artikel belichten we één van de grootste
verschillen, namelijk witte en bruine rum. Twee rummerken waar veel mensen voor het eerst
mee in aanraking komen zijn
Captain Morgan en
Bacardi. Of dat nu is omdat ze
een betaalbare rum zoeken bij een slijterij of ze flessen zien staan achter de
bar in een kroeg, feit is dat dit gebeurt. De twee bekende instapmodellen van Captain Morgan en Bacardi
zien er alleen heel verschillend uit.
Waar Captain Morgan Spiced Gold een, zoals de
naam verklapt, goudbruine kleur heeft, is Bacardi Carta Blanca zo wit en
doorzichtig als een diamant. En toch is de basis van beide flessen dezelfde
soort drank. Dit enorme verschil is het resultaat van twee verschillende opties
bij het maken van rum in het rijpingsproces.
Een bed
van hout of staal
Witte en bruine rum begint het leven
grotendeels hetzelfde. Melasse gemaakt van suikerriet wordt vermengd met zuiver
water, er wordt gist toegevoegd en het mengsel wordt gefermenteerd tot er
alcohol ontstaat. Dat wordt gedistilleerd in koperen ketels tot er een
sterke, blanco vloeistof uitkomt: de spirit.
Vanaf dit moment splitsen de wegen voor witte
en bruine rum. Bij laatstgenoemde wordt de spirit gerijpt op houten vaten, net
zoals dat met whisky gebeurt, en in sommige gevallen wordt er ook extra suiker
of karamel aan toegevoegd. Samen met de smaak en kleur die wordt getrokken uit
het hout van een vat, krijgt bruine rum de kleur van een gouden tot een diepbruine kleur.
Bij witte rum zijn er twee verschillende
opties. Of de rum slaat het hele rijpingsproces over en gaat direct door naar
de volgende stap of de spirit wordt gegoten in roestvrijstalen vaten. Net zoals
bruine rum kan de witte rum dan rijpen en ‘oud’ worden, maar zonder de extra
smaak en karakteristieken van houten vaten.
Wat
voor impact heeft het op de smaak?
Door het drastisch verschillende
rijpingsproces, smaken bruine en witte rum heel anders, ondanks dat het valt
onder dezelfde drank. Bruine rum adopteert de smaken van het hout en welke
drank er daarvoor in heeft gezeten - vaak wordt er gebruikgemaakt van
ex-sherry, ex-whisky of ex-bourbon vaten.
Dat heeft ook als resultaat dat twee soorten
bruine rum heel anders kunnen smaken. Over het algemeen heeft bruine rum alleen
wel een meer intense smaak en zit er meestal een licht, rokerig smaakje aan,
dankzij de verschroeide binnenkant van de houten vaten.
Witte rum is daarentegen lichter van smaak en
iets zoeter. Doordat het niet in houten vaten heeft gezeten, betekent het
alleen niet dat er geen verschil zit tussen twee flessen witte rum. De keuzes
die eerder in het proces zijn gemaakt - van de specifieke versie suikerriet tot
aan het gist - kunnen al erg bepalend zijn voor de smaak.
Is er
een soort rum beter?
Net zoals met veel dranken is er niet een
soort rum die als ‘beste’ kan bestempelen. Smaken verschillen en dat geldt ook
voor rum. Wel zijn er situaties waarbij er vaker voor bruine of juist witte rum
wordt gekozen.
Wil je bijvoorbeeld genieten van een puur glas
rum, met een intense en aanwezige smaak, dan kan je het beste kiezen voor een
bruine rum. Net zoals whisky is er geen toevoeging nodig om de drank compleet
te maken, al ben je natuurlijk vrij om er iets aan toe te voegen.
Wil je juist een cocktail maken met rum, dan
kan je het beste gaan voor een witte rum. De minder intense smaak en zoeter
profiel maakt witte rum zeer geschikt voor een Pina Colada of een Mojito op een
warme, zomerse avond. Anderzijds kan je witte rum ook prima puur drinken, als
je op zoek bent naar een sterke drank met een lichter smaakprofiel.
Houd ook
onze rum-pagina in de gaten met nog veel meer nieuws en artikelen over deze mooie drank.