Wat is het verschil tussen witte en bruine rum?

Fun & Facts
woensdag, 07 mei 2025 om 12:00
rumglazen
In de wereld van rum is er één ding zeker: de sterke drank wordt gemaakt van suikerriet. Buiten dat feit om zijn er veel verschillende keuzes die distilleerders kunnen maken. In dit artikel belichten we één van de grootste verschillen, namelijk witte en bruine rum.
Twee rummerken waar veel mensen voor het eerst mee in aanraking komen zijn Captain Morgan en Bacardi. Of dat nu is omdat ze een betaalbare rum zoeken bij een slijterij of ze flessen zien staan achter de bar in een kroeg, feit is dat dit gebeurt. De twee bekende instapmodellen van Captain Morgan en Bacardi zien er alleen heel verschillend uit.
Waar Captain Morgan Spiced Gold een, zoals de naam verklapt, goudbruine kleur heeft, is Bacardi Carta Blanca zo wit en doorzichtig als een diamant. En toch is de basis van beide flessen dezelfde soort drank. Dit enorme verschil is het resultaat van twee verschillende opties bij het maken van rum in het rijpingsproces.

Een bed van hout of staal

Witte en bruine rum begint het leven grotendeels hetzelfde. Melasse gemaakt van suikerriet wordt vermengd met zuiver water, er wordt gist toegevoegd en het mengsel wordt gefermenteerd tot er alcohol ontstaat. Dat wordt gedistilleerd in koperen ketels tot er een sterke, blanco vloeistof uitkomt: de spirit.
Vanaf dit moment splitsen de wegen voor witte en bruine rum. Bij laatstgenoemde wordt de spirit gerijpt op houten vaten, net zoals dat met whisky gebeurt, en in sommige gevallen wordt er ook extra suiker of karamel aan toegevoegd. Samen met de smaak en kleur die wordt getrokken uit het hout van een vat, krijgt bruine rum de kleur van een gouden tot een diepbruine kleur.
Bij witte rum zijn er twee verschillende opties. Of de rum slaat het hele rijpingsproces over en gaat direct door naar de volgende stap of de spirit wordt gegoten in roestvrijstalen vaten. Net zoals bruine rum kan de witte rum dan rijpen en ‘oud’ worden, maar zonder de extra smaak en karakteristieken van houten vaten.
The Curious Bartender's Rum Revolution Image
The Curious Bartender's Rum Revolution
EUR17.9923.41
Op voorraad
Koop op bol.

Wat voor impact heeft het op de smaak?

Door het drastisch verschillende rijpingsproces, smaken bruine en witte rum heel anders, ondanks dat het valt onder dezelfde drank. Bruine rum adopteert de smaken van het hout en welke drank er daarvoor in heeft gezeten - vaak wordt er gebruikgemaakt van ex-sherry, ex-whisky of ex-bourbon vaten.
Dat heeft ook als resultaat dat twee soorten bruine rum heel anders kunnen smaken. Over het algemeen heeft bruine rum alleen wel een meer intense smaak en zit er meestal een licht, rokerig smaakje aan, dankzij de verschroeide binnenkant van de houten vaten.
Witte rum is daarentegen lichter van smaak en iets zoeter. Doordat het niet in houten vaten heeft gezeten, betekent het alleen niet dat er geen verschil zit tussen twee flessen witte rum. De keuzes die eerder in het proces zijn gemaakt - van de specifieke versie suikerriet tot aan het gist - kunnen al erg bepalend zijn voor de smaak.

Is er een soort rum beter?

Net zoals met veel dranken is er niet een soort rum die als ‘beste’ kan bestempelen. Smaken verschillen en dat geldt ook voor rum. Wel zijn er situaties waarbij er vaker voor bruine of juist witte rum wordt gekozen.
Wil je bijvoorbeeld genieten van een puur glas rum, met een intense en aanwezige smaak, dan kan je het beste kiezen voor een bruine rum. Net zoals whisky is er geen toevoeging nodig om de drank compleet te maken, al ben je natuurlijk vrij om er iets aan toe te voegen.
Wil je juist een cocktail maken met rum, dan kan je het beste gaan voor een witte rum. De minder intense smaak en zoeter profiel maakt witte rum zeer geschikt voor een Pina Colada of een Mojito op een warme, zomerse avond. Anderzijds kan je witte rum ook prima puur drinken, als je op zoek bent naar een sterke drank met een lichter smaakprofiel.
Houd ook onze rum-pagina in de gaten met nog veel meer nieuws en artikelen over deze mooie drank.
Populair
Actueel
Laatste reacties