Erik ten Velde van Stokerij de Branding verkoopt ketels én wil graag een High Ester rum maken

High Spirits
woensdag, 30 april 2025 om 8:00
erik de brandingjpg
Wie zelf een drank wil maken, zoals rum of whisky, heeft daarvoor een ketel nodig. In Nederland vind je de enige showroom van het land in Doorwerth. Erik ten Velde (65) verkoopt distilleerketels, geeft workshops en cursussen distilleren én maakt zelf rum maken.
In Doorwerth val je met je neus in boter. Aan de Cardanuslaan wordt niet alleen rum gemaakt bij Stokerij de Branding (en zelfs whisky in de toekomst), maar staat eigenlijk een klein museum. Hoezo wordt beweerd dat de Gouden Eeuw in de 17e eeuw plaatsvond? Hier is waar de magie begint.
In de showroom staan prachtige koperen ketels van 5 liter, 10 liter en van 25 liter waarbij mensen kunnen kiezen voor opties als gas of elektrisch. De keuze is reuze.
 ‘Ik ben altijd bezig om vooraan te blijven lopen. Dus ik ben altijd bezig met nieuwe technologieën.'
- Erik
Iedereen die iets met ‘zelf alcohol maken’ wil doen, is hier aan het juiste adres en kan daar een ketel bij vinden. Mensen mogen elders ketels om te distilleren kopen, zoals in China, maar ten Velde staat samen met zijn compagnon Ton van Arkel voor kwaliteit.

Rumstokerij opgericht in de pandemie

De twee heren leren elkaar kennen als van Arkel het in zijn bol heeft om een rum stokerij te beginnen in de pandemie. Hij heeft dan al een distilleercursus gevolgd bij Syntra in Hasselt en wil voor het echte werk gaan.
Al snel beseft hij dat weliswaar alcohol kan maken, maar zo’n bedrijf ook wat aandacht verdient. Dit is waar Erik ten Velde, die een eigen communicatie- en marketing bureau heeft én een eigen bedrijf heeft in de grafisch dienstverlening, in beeld komt.
Al snel wordt besloten de krachten te bundelen. ‘Ik stuur factuurtjes op het moment dat ik werk en dan vallen die kosten natuurlijk in één keer weg.’
De heren hebben meteen een klik en een duidelijke visie voor de toekomst. Zij willen dé plek worden waar mensen terecht kunnen om distilleerketels te kopen, terwijl ze ondertussen doen wat ze leuk vinden: cursussen voor distilleren geven en zelf rum maken.

Diverse distilleerketels te koop

Qua distilleerketels bedienen ze eigenlijk twee verschillende doelgroepen. Enerzijds zijn er een hoop mensen die al een eigen bedrijf hebben en veel fruit over hebben. Deze groep is op zoek naar een oplossing om van al dat fruit diverse likeuren te maken. Anderzijds zijn er geïnteresseerden of hobbyisten die simpelweg eens een spirit willen gaan maken, zoals een rum of whisky.
De showroom in Doorwerth laat ketels zien voor beide doelgroepen. Erik en Ton reizen samen heel wat af om de beste ervaring aan klanten te kunnen geven. De ketels worden namelijk door henzelf geïnspecteerd in vier verschillende Europese landen.
'We importeren uit Portugal en Spanje de kleinere ketels die veelal met de hand gemaakt worden. Deze worden ook gebruikt voor onze cursussen en workshops. Voor de meer professionele markt halen we kwalitatief hoogwaardige ketels uit Servië en Tsjechië.'
De link met het oosten van Europa is niet vergezocht, want Tons ex-partner komt daar vandaan.

Zelf een eigen rum maken tijdens workshop

Niet alleen verkopen ze die ketels. De mannen geven dus ook cursussen en workshops. Bij Stokerij de Branding kunnen mensen namelijk terecht voor een leuke avond uit om een workshop distilleren te volgen. Ze kunnen zelf een eigen rum leren maken en mensen vinden dat geweldig.
‘Bij ons krijgen mensen een ruw stook en met die ruw stook mogen ze een fijnstook maken. En mensen kunnen er dan botanicals aan toevoegen en dat soort dingen.’
Deze workshops zijn bedoeld om mensen een leuke avond te bezorgen. Naast de cursus krijgen mensen een rondleiding door de showroom, mogen ze even bij de vaten in kelder kijken en wordt ze iets uitgelegd over alcohol maken.

Zelf leren distilleren en een professional worden

De echte geeks kunnen aan de slag met een meervoudige cursus waarin ze drie avonden diepgaand leren distilleren. Hiermee wordt geen officieel erkend certificaat gehaald zoals bij Syntra in België, maar het is wel de enige plek in Nederland waar dit intensief gebeurt én mensen klaargestoomd worden om zelf te distilleren.
Het enthousiasme is aanstekelijk, want zodra Erik hierover begint te vetellen wordt hij blij. Hij laat zijn telefoon zien: ‘Die club die van die avonden volgt, die gaat dan samen een Whatsapp groep openen. En dan zien wij steeds wat daarin voorbij komt. Af en toe geven wij ook een reactie. En naast de ketels verkopen we ook vaten aan ze.’
We zien een foto van iemand die net een salmiaklikeur heeft gemaakt.
De meeste mensen die zo’n cursus boeken zijn mensen die geïnteresseerd zijn in zelf likeuren maken, omdat ze dus te veel fruit hebben. Maar rum leren stoken behoort ook tot de opties (en zelfs whisky op aanvraag). Immers zou je bijna vergeten dat Stokerij de Branding gewoon een rumstoker in het land is, waarvan er helemaal niet zo heel veel zijn.

Rums van Stokerij de Branding

Inmiddels hebben Ton en Erik zo’n 10 verschillende rum-expressies op de markt gebracht. Dit zijn rums gemaakt van melasse.
‘Wij doen geen toevoegingsmiddelen. Wij doen geen kleurstof. Helemaal niks. Geen flauwekul. Het enige wat op het etiket komt is... ...niet voor zwangere vrouwen en kinderen onder 18 jaar.’

'Ik ga binnenkort een cursus 2.0 volgen'

De rums zijn drie jaar oud, de oudste vier en stiekem weten we meer over de toekomst. Want als we hier naar vragen is het korte antwoord duidelijk: ‘Ja, laten liggen.'
Hoewel Erik meer van de marketing is en Ton van het stoken, kriebelt het nu ook bij hem. ‘Ik ga binnenkort een cursus 2.0 volgen.’
De cursus volgen heeft een reden, want hoewel het business model van de heren geint is op de distilleerketels hebben ze wel doelen met de rum. Ze dromen ervan een High Ester rum te maken, een premium rum.
‘We willen een hogere kwaliteit rum neerzetten. Dus vandaar dat ik nu die cursus ga volgen.’

De klok slaat rum en distilleerketels

Los daarvan vindt Erik het belangrijk zelf op de hoogte te blijven.
‘Dat is ook de reden waarom wij zelf cursussen volgen, Ton en ik, want wij mensen kunnen adviseren welke ketel, wat voor hen het meest geschikt is, als ik niks over whisky stoken weet, dan kan ik mensen ook niet zo goed adviseren natuurlijk.’
Over twee jaar is Erik met pensioen en dan is het duidelijk dat hij alleen nog maar de dingen gaat doen die hij leuk vindt: rum maken, workshops en cursussen geven in de distilleerderij en mensen adviseren bij de aanschaf van distilleerketels. Want dat is wat hij écht leuk vindt. ‘Ik ben gisteren de hele dag bezig geweest met Ton, en hoewel ik lichamelijk moe was, heb ik niet het idee gehad dat ik aan het werk was.’
Houd ook onze rum-pagina in de gaten.
Mede mogelijk gemaakt door Stokerij de Branding. Nix18.
Populair
Actueel
Laatste reacties