Lang voordat alcoholvrij bier hip was en in elke supermarkt
te vinden, speelde het een hoofdrol in één van de meest bizarre hoofdstukken
uit de drankgeschiedenis.
Wist je dat alcoholvrij bier al in de Drooglegging voorbijkwam?
FAQ
- Wat was de drooglegging?
Een periode in de Verenigde Staten waarin de productie, verkoop en distributie
van alcohol illegaal was.
- Wat is near beer?
Bier met extreem laag alcoholpercentage, bedoeld om legaal
gedronken te worden tijdens de drooglegging.
- Waarom werd het populair?
Omdat Amerikanen wel bier wilden, maar het traditionele bier met alcohol was
verboden.
Dorst versus wet: het ontstaan van alcoholarm bier
Tussen 1920 en 1933 werd alcohol verboden. Er mocht geen
bier of andere sterke drank meer gemaakt worden. Mensen gingen daarom op zoek
naar alternatieven. Er werden bijvoorbeeld speakeasy bars geopend, verborgen
bars waar alcohol rijkelijk vloeide.
Daarnaast werd het eerste alcoholarme bier gemaakt, al
heette dat destijds anders: near beer. Het was bier dat legaal verkocht mocht
worden, maar weinig alcohol bevatte tot ongeveer 0.5 procent.
Er was alleen één groot probleem met near beer. Het was vaak
niet het meest smaakvolle bier. De smaak was waterig met een vleugje mout of
wat aan de muffe kant.
Pioniers van het eerste uur
Merken zoals Bevo en Blatz
sprongen snel in op de droogleggingsgolf. Hun producten waren niet bedoeld om
je dronken te maken, maar om de bierbeleving te behouden.
Het was de eerste keer dat mensen bewust een alcoholarme
drank kozen, een voorloper van de moderne alcoholvrije trends. Die keuze was
grotendeels gedwongen, want alcohol maken en bezitten was strafbaar. Aan het
einde van de drooglegging verdween near beer dan ook razendsnel weer uit het
straatbeeld.
Van noodzaak naar lifestyle
Pas decennia later, in de jaren ’70 en ’80, kwamen Duitse
brouwers zoals
Clausthaler met een alcoholvrij alternatief. Dit smaakte
al heel anders dan het near beer uit de drooglegging, maar was nog steeds geen
volwaardig alternatief.
Dat is in de laatste jaren pas ontwikkeld. Alcoholrij bier
smaakt steeds meer als het klassieke biertje en kan tegenwoordig bijna niet
meer onderscheiden worden van het echte werk.
Waar mensen de smaak van near beer gelukkig al lang vergeten
zijn, blijft de herinnering aan die eerste stap richting alcoholvrij bier in de
geschiedenisboeken staan.