Roy van Brouwerij Vrijstad rijdt elke avond langs: 'Even de tanks een kusje geven'

Low Alcohol
woensdag, 05 maart 2025 om 12:03
brouwerij vrijstad

Wat doe je als je na je 45e niet meer zoveel in de kroeg hangt als vroeger toen je jonger was? Dan koop je toch gewoon een bierbrouwerij en ga je zelf brouwen? Voor Rick Sloof (48), Roy van den Brink (47) en Dennis Joosen (44) is dit een droom die onlangs is uitgekomen. Thirsty Monkeys gaat in gesprek met Rick en Roy. 

Roy en Rick zijn al 35 jaar vrienden en gaan terug naar de tijd dat ze samen in de brugklas naar Slayer luisterden. Ze delen dezelfde Slayer tattoo én zijn sinds vorig jaar, samen met Dennis Joosen, eigenaar van hetzelfde bedrijf: Brouwerij Vrijstad.

Het idee van een eigen brouwerij spookte al langer door het hoofd van de mannen.

'Je drinkt een biertje of je staat in de kroeg om twee uur 's nachts en we hadden het er eigenlijk op dat soort momenten al jaren over: “Wat zou het mooi zijn om een eigen brouwerij te hebben”. Dat zijn dan toekomstdromen.'
- Rick 

Via een slijter hoorde Rick bij toeval dat Brouwerij Vrijstad te koop stond. Roy brouwde zelf al vele jaren bier als hobby en dus beloten de mannen ‘gewoon even te vragen hoe het zit’. Daarna ontstonden er nog meer vragen.

Ineens werd een droom werkelijkheid

Wat kostte die brouwerij? Was het financieel haalbaar om die over te nemen? Dat bleek wonder boven wonder het geval te zijn. Aanvankelijk zouden ze met nog twee vrienden de brouwerij overnemen, maar twee haakten uiteindelijk af. De reden? Onder meer een te grote financiële uitgave naast kleine kinderen.

En dus zijn Roy, Rick en Dennis de nieuwe eigenaren. Roy gaat over de recepten, Rick doet de PR en marketing en Dennis is met zijn achtergrond essentieel voor de technische zaken.

Op zaterdagen zijn ze alle drie gelijk. Dan staan ze regelmatig schouder aan schouder flesjes te bottelen. Dat onderstreept ook direct min of meer de slogan van de brouwerij: Gebrouwen door vrienden voor vrienden.

De heren werken in de brouwerij naast een fulltime baan. Maar voor Rick is het een droom die uitgekomen is.

’Als we aan het bottelen zijn, dan sta ik bij die tafel, sta ik de dopjes erop te doen. Roy staat de flessen te vullen en hij geeft ze me aan. Dennis zit in een hoekje de stickers erop te plakken en de datum erop te zetten. En dan voel ik me net De Dwergen. We zingen er nog net geen liedje bij.’
- Rick Sloof

Dat klinkt als een flauwe grap, maar dat is het zeker niet. Want de drie mannen nemen het brouwen ontzettend serieus. Zo hebben ze meteen na de overname flink de handen uit de mouwen gestoken en stappen gemaakt.

‘Het is geen high tech of ontzettend grote brouwerij. We brouwen batches van 250 liter. Het is echt micro nano werk, maar voor ons is het groot zat.’
- Roy

De hele ruimte is op de schop gegaan, het logo van het merk is aangepast en ook diverse recepten zijn aangepast. Roy maakt vooral wat hij zelf erg lekker vindt. Het kernassortiment ziet er nu als volgt uit:

  • Tripel (dit had Vrijstad niet)
  • Blond
  • IPA (nieuw recept, volgens Roy een ouderwetse IPA geworden “een west coast IPA))
Roy

Het bier wordt gebrouwen in weekenden. Roy woont vlakbij en is dus vaak in zijn vrije tijd te vinden op de brouwerij, maar ze wonen alledrie in Culemborg op fietsafstand.

‘Door de week ga ik eigenlijk elke avond wel even naar de brouwerij. Ik zit zes minuten fietsen van de brouwerij vanaf mijn huis. Dus dan ga ik even de tanks een kusje geven. Of even kijken of de koeling goed staat.’
- Roy

Sprookje is goed begonnen

Laatst hadden de mannen via een Culemborg-app mensen uitgenodigd om te komen proeven en dat was meteen een succes. Waar ze verwacht hadden dat er slechts een paar mensen langs zouden komen, stonden er ineens zo’n 20 enthousiastelingen op de stoep. En daarmee is het sprookje goed begonnen.

'Dan zie je mensen weer met kratjes achterop de fiets naar huis gaan. Dat was echt een hartstikke leuke avond.'
- Rick 

De bieren zijn nu voornamelijk te koop in Culemborg al kan Rick zijn glimlach niet onderdrukken als hij zegt: ‘We beginnen heel langzaamaan een beetje buiten Culemborg te doen, maar die winkels moeten ook benaderd worden.’

Overal te koop zijn of toch niet?

Het idee is ook helemaal niet om overal te liggen.

 ‘Ik vind het gewoon leuk om bier te brouwen. En ik vind het nog leuker om in plaats van 20 liter 200 liter te maken. En dat je gewoon de supermarkt binnen loopt en dat je eigen bier er op het schap staat.’
- Roy

Maar hij benadrukt dat ze op micro niveau opereren en dat ook zo zal blijven. De droom is niet zo zeer op te schalen, maar om wél kwaliteit te leveren. Zo legt hij uit erg serieus om te gaan met kwaliteitscontroles, het brouwproces en de verslaglegging van de ingrediënten.

Wat brengt de toekomst voor Brouwerij Vrijstad?

Dromen zijn er nog genoeg. Vrijstad heeft nu één gisttank en maakt verder gebruik van twee lager tanks, maar Roy realiseert zich dat hij daardoor maar drie bieren kan brouwen. Als het aan hem ligt komt er in de toekomst dan ook nog een gisttank bij zodat hij met zijn biersoorten kan verbreden

 ‘Ik zou het ook leuk vinden om specials te gaan brouwen. Eenmalig of seizoenbieren waar je wat meer mee kunt experimenteren.’
- Roy

Zo sluit hij bijvoorbeeld niet uit dat er een keer een alcoholarm bier (geen 0.0) uitkomt en zou graag eens een mooie stout willen maken.

Een barrel aged tripel lijkt hem ook wel wat, maar dat zijn vooralsnog alleen dromen waarvan geen concrete plannen bestaan. Het past bij het imago van de brouwer, denkt Rick.

‘We zijn eigenlijk net als een vrijstad, zoals de stad Culemborg ook een Vrijstad was. Toegankelijk voor iedereen, maar wel met een aparte twist.´ De tijd zal leren wat voor moois de drie heren nog gaan uitbrengen.

‘Ik ga niet zeggen dat wij de beste brouwers van Nederland zijn. Want dat zijn we gewoon niet. Maar we zijn wel goede brouwers die gewoon hartstikke goede bieren op de markt brengen.'
- Roy

Vooralsnog is dat het kernassortiment, maar reken maar dat dat er meer gemaakt wordt in de toekomst.

Bierboek met schuim Image
Bierboek met schuim
EUR25.99
Op voorraad
Koop op bol.

Favoriete bier: ‘Blue Moon in het zonnetje met sinaasappel’ (Rick) /'Orval' (Roy)
Aantal glaasjes per week: 10-20 (allebei)
Leukste bier in bezit: 'Meesterstuk van Jopen' (Roy)
Bierland om in de gaten te houden: Nederland, maar benieuwd wat Duitsland gaat doen wat betreft IPA’s in de toekomst.
Minst favoriete bier: Belgisch witbier (Roy)/ Een Hennep biertje (Rick)

Meer weten? Bezoek dan de officiële website.

Meer lezen over bier? Check dan onze bier-pagina.

Populair
Actueel
Laatste reacties