De Europese Unie wil voor
wijn tot 6 procent als alcoholarm
bestempelen. Hoewel dit voor wijn misschien arm is, vindt België het een onrechtmatig
label en gaat
de strijd aan met de EU.
De Europese Unie wil wijn met tot 6% alcohol als
“alcoholarm” bestempelen. België steekt daar een stokje voor – en niet zonder
reden. Want achter een onschuldig etiket schuilt een serieuze strijd om
consumentenbescherming en volksgezondheid.
FAQ
- Is wijn van 6% echt alcoholarm?
Nee. 6% is nog altijd evenveel als veel bieren.
- Waarom is het etiket van alcoholarme wijn misleidend?
Het woord 'arm' wekt de indruk dat iets gezonder of veiliger
is.
- Hoe moet alcoholarme wijn volgens België genoemd worden?
Gebruik gewoon de term verlaagd alcoholgehalte. Dat zegt wat
het is, zonder een vals gevoel van veiligheid te scheppen.
Alcoholarme wijn zorgt voor ophef in België
De EU is aan het sleutelen aan de wijnwetgeving om zo een
nieuwe wijnsoort op te nemen als alcoholarm. Het gaat hierbij om wijnen tot 6
procent alcohol by volume (ABV), maar die mogen volgens België helemaal
niet zo genoemd worden.
De regering van het land verzet zich dan ook sterk tegen de
wijziging. Het argument hierbij is dat een fles niet ‘arm’ genoemd mag worden
als er nog steeds een stevig alcoholpercentage in zich.
Wat is alcoholarm precies?
In de voedingswereld betekent de term ‘arm’ dat een product
een gezondheidsvoordeel heeft ten opzichte van niet-arme producten. Denk aan
zoutarme ,vetarme en suikerarme producten, waar de stoffen bijna niet in voorkomen.
Met alcoholarm zou dus niet bedoeld mogen worden dat er nog
steeds 6 procent in zit. In Nederland is dit bijvoorbeeld ook niet het geval.
Daar betekent de term alcoholarm dat er tussen de 0.1 en 1.2 procent alcohol in
een drank zit. Dat is zelfs lager dan het Belgische tafelbier van vroeger.
Of de EU de term alcoholarm voor wijn met 6% alcohol laat
varen, is nog niet duidelijk.