Japanse whisky is populair, maar als Nederlander begrijpen we de namen niet altijd. Vandaag gaan we het daarom hebben over de Japanse whiskynaam Nobushi. Waar komt deze naam vandaan?
Nobushi is op veel manieren te vertalen. Een ervan is een vrijbuiter. Dat is niet een precieze vertaling, omdat de vrijbuiter andere associaties oproept in de westerse maatschappij. Toch zit het wel redelijk in de buurt wanneer deze vertaling wordt gekoppeld aan wat de nobushi is in het Japan van vroegere tijden.
Nobushi is namelijk een rang binnen de bushi- of krijgersklasse. In vroegere tijden waren er veel soorten individuen, die bushi (krijgers) konden worden genoemd. Onder de bushi vinden we de bekende samoerai. Die stonden in directe dienst van een heer die zij moesten beschermen.
Dit is een belangrijk onderscheid binnen de klasse, want bushi zonder heer konden ronin of nobushi worden genoemd. Samurai die een heer dienden stonden hoger in rang en verdienden meer aanzien dan nobushi. Nobushi hadden een lagere status en hadden daardoor een mate van vrijheid die de samurai niet hadden; zij konden hun diensten aanbieden aan de hoogste bieder.
In het kort samengevat was de samoerai een suppoost voor een heer met als gevolg een hogere status dan ronin, ashigaru, of nobushi. Na de strijd om Sekigahara toen Japan overging naar het Edo-tijdperk, werden diegenen die van een hogere status waren dan ashigaru samoerai genoemd.
De prent op het label van een fles Nobushi is afkomstig uit het kabuki-theater en herkenbaar aan de gezichtsuitdrukking en witte gezicht met schmink rondom de ogen. De Chinese karakters 野武士 betekenen letterlijk vertaald: veldkrijger, in tegenstelling tot de karakters die op de doos en label staan.
Deze karakters 野伏 hebben dezelfde lezing alleen betekenen ze letterlijk “in het veld verstopt” en is een andere manier om in Chinese karakters nobushi te schrijven. Het gevolg is wel dat de achterliggende betekenis en lading heel anders wordt. Helaas staat op de site van de bottelaar niets vermeld wat de reden is voor de Chinese karakterkeuze.
Nobushi is een Japanse artisanale blended whisky die wordt gemaakt van whisky’s van Miyagi, Nagano en Hokkaido. Dit mengsel wordt vier jaar gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten in het dorp Kiyokawa, een naam die "pure rivier" betekent, gelegen tussen het oosten van Tokyo en het gebied rond de berg Tanzawa in het westen.
Het resultaat van dit proces is een blended whisky met een geweldige balans en fijne fluwelen texturen, inclusief kruidige tonen met zoete nuances van karamel en vanille en schitterende goud-amberkleur.
Houd ook onze whisky-pagina de in de gaten.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 januari 2025.