Japanse
whisky is populair, maar als Nederlander begrijpen we de namen niet altijd. Vandaag gaan we het daarom hebben over de Japanse whiskynaam Nobushi. Waar komt deze naam vandaan?
Nobushi is op veel manieren te vertalen. Een
ervan is een vrijbuiter. Dat is niet een precieze vertaling, omdat de
vrijbuiter andere associaties oproept in de westerse maatschappij. Toch zit het
wel redelijk in de buurt wanneer deze vertaling wordt gekoppeld aan wat de
nobushi is in het Japan van vroegere tijden.
Een belangrijke rol
Nobushi is namelijk een rang binnen de bushi-
of krijgersklasse. In vroegere tijden waren er veel soorten individuen, die
bushi (krijgers) konden worden genoemd. Onder de bushi vinden we de bekende
samoerai. Die stonden in directe dienst van een heer die zij moesten
beschermen.
Dit is een belangrijk onderscheid binnen de klasse, want bushi
zonder heer konden ronin of nobushi worden genoemd. Samurai die een heer
dienden stonden hoger in rang en verdienden meer aanzien dan nobushi. Nobushi
hadden een lagere status en hadden daardoor een mate van vrijheid die de
samurai niet hadden; zij konden hun diensten aanbieden aan de hoogste bieder.
In het kort samengevat was de samoerai een
suppoost voor een heer met als gevolg een hogere status dan ronin, ashigaru, of
nobushi. Na de strijd om Sekigahara toen Japan overging naar het Edo-tijdperk, werden diegenen die van een hogere status waren dan ashigaru samoerai genoemd.
De ene Chinese karakter is de
andere niet
De prent op het label van een fles Nobushi is afkomstig uit het
kabuki-theater en herkenbaar aan de gezichtsuitdrukking en witte gezicht met
schmink rondom de ogen. De Chinese karakters 野武士
betekenen letterlijk vertaald: veldkrijger, in tegenstelling tot de karakters
die op de doos en label staan.
Deze karakters 野伏 hebben dezelfde lezing alleen betekenen ze
letterlijk “in het veld verstopt” en is een andere manier om in Chinese
karakters nobushi te schrijven. Het gevolg is wel dat de achterliggende
betekenis en lading heel anders wordt. Helaas staat op de site van de bottelaar
niets vermeld wat de reden is voor de Chinese karakterkeuze.
Nobushi is een Japanse artisanale blended
whisky die wordt gemaakt van whisky’s van Miyagi, Nagano en
Hokkaido. Dit mengsel wordt vier jaar gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten in
het dorp Kiyokawa, een naam die "pure rivier" betekent, gelegen
tussen het oosten van Tokyo en het gebied rond de berg Tanzawa in het westen.
Het resultaat van dit proces is een blended whisky met een geweldige balans en
fijne fluwelen texturen, inclusief kruidige tonen met zoete nuances van karamel
en vanille en schitterende goud-amberkleur.
Houd ook
onze whisky-pagina de in de gaten.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 januari 2025.