De Leeuw-brouwerij gelegen in Valkenburg stond sinds 2005 leeg. Vroeger werd in dit pand bier gebrouwen. Nu lijkt het pand eindelijk weer gebruikt te worden, maar niet voor bier. In plaats daarvan wordt er voortaan wijn gemaakt.
Het pand van de Leeuw-brouwerij zal voortaan bekend staan als Wijnbrouwerij Flint. Dit is wat je moet weten over de vernieuwing van het oude pand.
Wat is Leeuw-brouwerij?
De Leeuw-brouwerij is een bierbrouwerij die sinds 1886 actief is. De brouwerij wist flink te groeien en werd uiteindelijk in de beginjaren 2000 overgenomen door de Belgische Brouwerij Haacht. In 2005 werd de productie van de brouwerij in Valkenburg stopgezet en sindsdien stond het pand leeg.
Excellent Houseware Wijnrek / flessenrek - Zwart - Kunststof - 39 x 30 x 25 cm - voor 12x flessen
Ondernemer Ralph Huydts heeft nieuwe plannen voor het oude pand. Hij gaat het gebouw namelijk veranderen in een culinaire attractie voor wijnliefhebbers. Volgens Huydts gaat de historische waarde van het pand hierdoor ook niet verloren. Er wordt namelijk nog steeds een alcoholische drank gebrouwd.
Het pand heeft wel nog vernieuwing nodig. Zo worden er verschillende dingen verbouwd en worden komt er ook een terras voor bezoekers. Verder wordt er een kleine wijngaard gebouwd om alle kanten van de wijnproductie te laten zien. Het doel van de wijnproducent is om een nieuw streekproduct te ontwikkelen.
Ondanks het doel van een streekproduct zullen de meeste wijndruiven wel uit andere landen komen. De wijndruiven komen voornamelijk uit België, Duitsland en Frankrijk.
Waar komt de naam Wijnbrouwerij Flint vandaan?
Het eerste deel van de naam, ‘Wijnbrouwerij’ is volgens Huydts een woordspeling. Dit is ook een referentie naar wat het pand eerst was, namelijk een bierbrouwerij. Het tweede deel van de naam is gekozen omdat het pand is gebouwd bij oude vuursteenmijnen.
Het Engelse woord voor vuursteen is ‘flint.’ Flint is daarom een referentie naar de oude mijnen van het gebied.
Wanneer opent Wijnbrouwerij Flint?
De Leeuw-brouwerij opent ergens halverwege juli de deuren. Bezoekers kunnen dan genieten van wijn en leren over het gehele productieproces van wijn. Ook krijgen bezoekers de kans om hun eigen wijn te ontwikkelen.