Bij
Tequila denken de meeste mensen aan shot glaasjes, zout
en citroen. Snel achterover slaan en als je niet met mate drinkt, hou je er een
flinke kater aan over. We kennen tequila ook als een van de ingrediënten
in vele cocktails. Maar let op, er is nog een derde manier om tequila te drinken. Daar lees je over in dit artikel en verder kom je nog meer te weten over dit mooie product.
Hoe drink je tequila?
Tequila is een
ambachtelijk product dat zich heel goed leent om puur te nippen en te genieten
van de smaken, zoals je bijvoorbeeld ook bij whisky doet. Natuurlijk kun je dus shotten, zoals net besproken is in de intro, maar stiekem doe je de drank dan wel een beetje tekort. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe tequila gemaakt wordt
en welke soorten er zijn.
Ster van de
show: de Agave plant
Laten we eerst kennis maken met de kracht van tequila, de
agave plant. Agave is een woestijnplant die vrij door dorre landschap van
Mexico zwerft. Drank die van welke soort agave dan ook gemaakt wordt heet
mezcal.
In Mexico vind je meer dan 30 verschillende soorten agave, maar de meest
voorkomende soorten voor het maken van sterke drank zijn tequilana (tequila) en
espadín (mezcal). Andere veel voorkomende soorten zijn tepeztate tobalá,
tobaziche en arroqueño. Deze tellen voor een heel klein deel van de mezcalproductie. Mocht je een fles vinden die gemaakt is van deze agavesoort, dan raden we
aan om deze aan te schaffen want de smaken zijn heel anders dan die van de
tequilana.
Wat is nu het verschil tussen tequila en haar mezcal
broertjes en zusjes? Volgens de Mexicaanse regelgeving mag mezcal gemaakt worden van elke soort agave, maar specificeert verder dat tequila alleen gemaakt mag
worden van één specifieke soort, agave tequilana. Deze soort wordt ook wel
agave azul of blauwe agave genoemd.
Verder blijkt uit de regelgevingdat tequila slechts in
vijf regio’s in Mexico gemaakt mag worden. Dit zijn Guanajuato, Jalisco,
Michoacan, Nayarit en Tamaulipas. De voornaamste regio voor het maken van
tequila is Jalisco. Met andere woorden: alle tequila's zijn mezcals, maar niet
alle mezcals zijn tequila's.
Van agave
tot tequila
De meeste agave planten worden met de hand geplant, verzorgd
en geoogst. Deze technieken en rijke tradities worden al eeuwenlang van
generatie op generatie doorgegeven. Een agave plant moet gemiddeld 10 jaar
groeien voordat ze geoogst worden. Elke plant kan slechts één keer worden
gebruikt, dus na elke oogst worden nieuwe planten gezaaid om een duurzame oogst te behouden.
In de kern van agave ligt het hart, de piña. Dit is het
cruciale onderdeel bij het maken van alle mezcals en ook tequila. Het oogsten van piña is allesbehalve eenvoudig. Het is zwaar en soms gevaarlijk werk. Vergeet niet dat alles onder de hete Mexicaanse zon plaatsvindt.
Zodra
het hart ontdaan is van zijn stekelige pantser is het tijd om tequila te maken.
De blauwe agave wordt in grote ovens gebakken om de chemische reacties te
versterken en de harde huid te verzachten. Vervolgens wordt dit geroosterde
vlees gepureerd om het sap eruit te halen. Dat wordt vervolgens twee keer gefermenteerd en gedestilleerd. Het minimum van dubbele distillatie is ook een
overheidsvereiste voor tequila.
Welke populaire tequila soort drink je?
Na de tweede distillatie hebben we officieel tequila.
Sommige tequila’s worden hierna gerijpt in eikenhouten vaten, terwijl andere
direct gebotteld worden voor een wat frissere smaak. Er zijn verschillende
soorten tequila met eigen karakteristieken.
Populaire soorten zijn:
- Plata met een rijpingstijd van maximaal drie maanden.
- Reposado wat “gerijpt” betekent, heeft minimaal drie en maximaal 12 maanden
gerijpt in eikenhouten vaten.
- Añejo wat “ouder” betekent, heeft minimaal een jaar gerijpt in eikenhouten
vaten
- Extra Añejo met rijpingstijd van drie jaar.
Blauwe gave tequila of tequila mixto?
Ook een belangrijk feitje is of je 100% blauwe gave tequila
drinkt of tequila mixto. Tequila mixto moet volgens de wet 51% blauwe agave
bevatten. De overige 49% kan afkomstig zijn van een andere neutrale alcohol
zoals rietsuikeralcohol.
Producenten mogen ook karamelkleur, eikenaroma,
glycerine en op suiker gebaseerde siropen aan tequila mixto toevoegen. Op de fles moet 100% staan. Als er alleen maar tequila staat
en er staat niet dat het ‘100% de agave’ of ‘100% puro de agave’ is, dan weet je
dat je een mixto hebt.
Tequila is een hele mooie product gemaakt door trotse
Mexicaanse boeren en waar ambacht voorop staat. Dus nogmaals, shotten mag, cocktails zijn lekker, maar vergeet niet dat je ook eens rustig kennis maken met deze rijke drank.
Op
deze pagina vind je meer van onze tequila artikelen.