De medische wetenschap was lang niet altijd even goed als die van nu. In het verre verleden werden alcoholische dranken vaker bestempeld als gezond. Deze
cocktails zijn de basis voor vele
cocktails die wij vandaag de dag drinken.
In de 18e werd alcohol vaak gemengd met bitters, kruiden en suikers. Deze dranken zouden verschillende geneeskundige werkingen moeten hebben, maar werden ook als erg lekker beschouwd.
De Sazerac bevordert de spijsvertering
Ergens in 1830 werd de Sazerac ontwikkeld in New Orleans. De drank zou moeten helpen bij het verbeteren van de spijsvertering. De Peychaud’s Bitters in de drank konden namelijk helpen als digestief middel.
De Sazerac wordt vaak gezien als een van de eerste echte cocktails. Oorspronkelijk werd de drank gemaakt van Peychaud’s Bitters, cognac of rye whiskey, absint en suiker.
Mint Julep werkt tegen maagklachten
Ergens tussen 1780 en 1800 werd de
Mint Julep ingezet als middel om maagklachten tegen te gaan. Munt moest namelijk helpen als kalmerend middel en whisky werd gezien als stimulerend middel.
Suiker en ijs werden aan de drank toegevoegd om dit verfrissender te maken. Deze ‘medische’ mix viel zo goed in de smaak bij consumenten dat de drank al gauw in bars geserveerd werd.
Gin & Tonic was medicijn tegen malaria
De Gin & Tonic is in de 19e eeuw ontstaan als medicijn tegen malaria. Tonic bleek namelijk zeer effectief om malaria tegen te gaan. Het probleem met tonic was alleen dat dit niet te drinken was. Mensen vonden de drank te bitter en vies. Daarom besloten officieren om te experimenteren. Zij mengden de tonic met gin, limoen en suiker.
Deze mix viel goed in de smaak. Mensen kregen toen veel sneller en makkelijker hun medicijn tegen malaria. De drank viel zelfs zo goed in de smaak dat dit ook voor niet medische doeleinden gedronken werd. Al gauw werd de drank in verschillende bars geserveerd.