Richard Blesgraaf heeft meer dan 600 rumflessen in zijn winkel: 'Als iemand een feestje organiseerde, ging ik altijd cocktails maken'

High Spirits
vrijdag, 09 mei 2025 om 7:00
richard blesgraaf
Als kleine jongen was hij helemaal onder de indruk van ‘glinsterende flessen’ in de slijterij van zijn opa. Nu runt Richard Blesgraaf al bijna 20 jaar zijn eigen winkel: Slijterij & Wijnhuis 'Zeewijck'. Het leven is volgens hem een stuk leuker met een ‘mooi drankje’ erbij.
Richard (59) wordt een klein beetje moe van alle gesprekken die tegenwoordig plaatsvinden over de gezondheid en de negatieve invloed van alcohol.
‘Het (alcoholische dranken, red.) is een onderdeel van het leven, al eeuwen, eeuwen, eeuwenlang.’

Al 20 jaar lang een ongekende passie

Hij stoort zich aan de maatschappij waar er nu met twee maten gemeten wordt en noemt als voorbeeld de voedselindustrie: ‘Al dat bewerkte voedsel. Dat is ook niet goed voor je.’ Wel is hij er een voorstander van dat we met z'n allen minder drinken en vooral voor betere kwaliteit kiezen.
Hij kan zich een leven zonder mooi drankje op z'n tijd niet voorstellen, voor de producten die ‘met vakmanschap zijn gemaakt, met enorm veel passie.’ Zijn passie voor diverse dranken deelt hij op 21 september om precies te zijn 20 jaar. En daar is hij trots op. Hij is een echte mensenmens en geniet ervan om in deze industrie te werken.

Cocktail & Rum Summerfest

Niet alleen heeft hij zijn winkel, maar ook organiseert hij evenementen, waaronder een paar festivals. Zo vindt jaarlijks Whisky & Rum aan Zee plaats en is het op 6 juli alweer tijd voor de tweede editie van Cocktail & Rum Summerfest, waarbij Richard vooral mikt op jongvolwassenen en vrouwen.
Je vindt er van alles, van cocktails, rums tot aan likeuren. Alles is er wel. ‘Behalve whisky’ zegt hij lachend. Daarvoor moeten mensen naar Whisky & Rum aan Zee.
Richard houdt van whisky, maar koos er bijna twintig jaar geleden voor om zich met de winkel te onderscheiden in het Nederlands landschap. Al snel had hij in de gaten dat er weinig aandacht was voor rum, iets wat hij zelf al als 16-jarige dronk en volop mee experimenteerde met cocktails. Als er een feestje was, wisten mensen dat ze bij hem moesten zijn.
‘Als iemand een feestje organiseerde, ging ik altijd cocktails maken. En dan verbaasden mensen zich. Hoe weet hij dat dan allemaal?’ 
Die fascinatie voor bepaalde smaken zat net als een goede cocktail gewoon al in zijn DNA.

Rumstokers geven een authentieke ervaring

Inmiddels heeft hij al meerdere distilleerderijen wereldwijd bezocht, zoals Foursquare Rum Distillery op Barbados, Takamaka Rum op de Seychellen en Mhoba Rum in Zuid-Afrika. Het liefst reist hij rond, niet te veel als toerist en wil hij vooral speciale dingen bezoeken.
‘Ik zoek dat authentieke. Dat zie ik met name in de rumindustrie. Daar worden zoveel verschillende stills gebruikt.’ Niet denigrerend richting de whiskywereld bedoeld, maar volgens Richard krijg je daar wat vaker ‘een standaard verhaal’ te horen dan bij rumstokers. Los daarvan zijn er volgens Richard veel meer rumsoorten dan whiskysoorten.
‘Als ik 10 verschillende witte rums op een rij blind laat proeven uit diverse landen, dan kun je van heel veel witte rums al raden waar dat vandaan komt. Elke land heeft wel zijn eigen identiteit. Met whisky is dat niet zo.'
Er zitten verschillen in het gebruik van suikerrietsap, melasse, het soort gist dat gebruikt wordt, de fermentatie tijden, de stills die gebruikt worden, houtrijping en nog veel meer.
Als je met Richard praat, merk je dat hij een wandelende encyclopedie is en het boek nooit uit is. Hij straalt een en al passie uit.

Rum hoeft niet altijd zoet te zijn

De grootste misvatting over rum is dat mensen altijd denken dat het een zoete alcoholische drank is. Dat is zeker niet het geval. Voor whiskyliefhebbers valt er bijvoorbeeld van alles te ontdekken; ook voor degenen die van rook houden. De rumliefhebber is dan ook blij om te zien dat er steeds meer proeverijen worden georganiseerd waar rum en whisky gecombineerd worden.
Als voorbeeld noemt hij De Monnik Dranken die hier slim op inspeelt. ‘Je ziet dan ook hele verrassende reacties van whiskyliefhebbers.’
De afgelopen jaren heeft hij de verkoop van rum in zijn winkel zien toenemen en daar is hij blij om. ‘De awareness begint steeds meer te komen.´
Dat hij daaraan bij kan dragen is alleen maar goed. In zijn winkel zijn meer dan 600 soorten rum te koop uit tientallen landen. Hij is misschien wel de nummer één rumspecialist uit Nederland. Ooit droomde hij ervan om in het buitenland te wonen, ergens met palmbomen. Nu heeft hij het tropische aspect naar Nederland gehaald en kan hij elke dag een beetje wegdromen.
Slijterij & Wijnhuis 'Zeewijck

Genieten van het leven

De opkomst van rumstokers uit Nederland bekijkt hij met gemengde gevoelens. Enerzijds is Nederland één van de grootste rumimporteurs én exporteurs ter wereld. Anderzijds wordt er in Nederland geen eigen rietsuiker geproduceerd en vindt hij Nederlands gemaakte rum dan ook niet echt bij ons koude kikkerlandje horen. Leuk dat het gemaakt wordt, maar voor hem persoonlijk is er altijd een subtropisch gevoel (liefst met palmbomen) nodig.
En zo’n drankje mag dan op elk moment gedronken worden. Als voorbeeld noemt hij als hij op vakantie gaat:
‘Als ik in Frankrijk zit en de zon schijnt, en ik ga lekker lunchen, moet ik dan wachten tot zes uur 's avonds voordat ik een rosé of iets anders mag drinken? Of moet ik wachten tot 12 uur 's middags? Nee toch? Als het een heerlijke dag is, denk ik: je leeft maar één keer, toch? Je moet sommige dingen niet te veel in het leven doen, maar wel goed.’

Rum verbindt

Bovendien vindt hij de verbindende factor van drank ook interessant. Het brengt mensen samen. Binnenkort organiseert hij een evenement naar Zuidam Distillers en ondertussen is hij druk bezig met de voorbereidingen van Cocktail & Rum Summerfest. Vorig jaar was dit een evenement voor 350 mensen en het liefst ziet hij dit jaar het liefst dubbel zoveel lachende en tevreden gezichtjes.
Het evenement zal vooral een proeverij zijn, waar mensen nieuwe kunnen ontdekken al worden er ook cocktails geschonken. Die kleine feestbol van 16 jaar moet immers nu aan Nederland kunnen laten zien wat voor mooie cocktails er met rum gemaakt kunnen worden.
Nieuwsgierig geworden naar zijn winkel? Neem dan vooral een kijkje.
Favoriete rum: Een eigen festival botteling
Aantal glaasjes rum per week: 1-2
Leukste fles rum in bezit: Een magnum Saint James Rhum 21YO van Velier, persoonlijk gesigneerd door een icoon van de rum industrie Ruruki Gargano naar aanleiding van een persoonlijk bezoek in Italië.
Duurste rum ooit gedronken: Black Tot Last Consigment Rum
Rumland om in de gaten te houden:  ‘Aziatische landen, waaronder Thailand en Vietnam.’
Rum die je zelf had willen bedenken: ‘Een rum die nog niet bestaat’
Minst favoriete rum: ‘Dat houd ik voor me, OK?’
Op deze pagina vind je de rest van onze interviews.
Populair
Actueel
Laatste reacties