Er zijn veel ijsjes met de smaak van een alcoholhoudende drank. Zo bestaan er ijslolly’s gemaakt van cocktails van het merk 24 Ice. Maar zit hier echt alcohol in?
Er wordt al sinds de begin jaren 2000 geëxperimenteerd met ijs en alcohol. Zo bestaat er een aantal desserts gemaakt van ijs en een alcoholhoudende drank. De echte drankijsjes werden in Nederland pas later populair.
Het eerste ijsje met daarin alcohol dat op de markt kwam in Nederland was in 2016. Dit was het Mojito ijsje van 24 Ice. Dit ijsje heeft een alcoholpercentage van ongeveer 5%.
Dit ijsje werd al snel geliefd en toen volgden er andere smaken, zoals de Pornstar Martini en de Gin-Tonic. Deze ijsjes kregen snel de naam poptail. Poptail is een combinatie van de woorden ‘popsicle’, en cocktail. Popsicle is de Engelse vertaling voor ijslolly.
De ijsjes hebben gemiddeld laag alcoholpercentage
De poptails hebben gemiddeld een laag alcoholpercentage tussen de 4% en de 6%. Ook bestaan er van 24 Ice ook 0,0% versies. Deze hebben alleen de smaak van een cocktail, maar geen alcohol.
Niet alleen is er ijs gemaakt van populaire cocktails. Ook wordt er van bier ijs gemaakt. Dit bier ijs is van Bavaria. Het gaat om het Radler Lemon ijsje dat in 2017 werd gelanceerd. Dit ijs werd voor 98% uit bier gemaakt en had een alcoholpercentage van 2%.
Zelf ijs met alcohol maken
Je kunt zelf ijs maken van je favoriete alcoholhoudende drank. Het proces is niet heel ingewikkeld, maar heeft wel aandacht nodig. In de meeste gevallen schenk je de drank in een waterijs vormen. Het ijs moet dan ongeveer een uur in de vriezer. Vervolgens kun je de stokjes in het gedeeltelijk bevroren ijs steken. Daarna moet het nog uren in de vriezer voordat dit een volwaardig ijsje wordt.
Alcohol bevriest namelijk niet heel snel, in tegenstelling tot water of andere dingen. Alcoholhoudende dranken met een percentage boven de 35% bevriezen niet in een simpele vriezer die in de meeste keukens staan.
Dranken met een alcoholpercentage lager dan 35% kunnen wel ingevroren worden in een normale vriezer. Wel hebben dranken met een hoger percentage langer nodig om te bevriezen dan bijvoorbeeld wijn of bier.