Dat Rioja is een wijn is die uit Spanje komt en is bij de meesten wel bekend. Maar dat Rioja ook de naam van de regio in Noord Spanje is, waar deze wijn vandaan komt, is wellicht minder bekend. In deze regio ligt de rivier de Ebro, wat in het Spaans Rio Ebro is. Een zijrivier hiervan is de Rio Oja, waaraan het gebied zijn naam ‘Rioja’ ontleent. De meest verbouwde druif in dit gebied is de temperanillo druif die als hoofddruif in de Rioja’s gebruikt wordt.
Wijnproducent Bodegas Faustino uit de Rioja behoort tot de top 25 van de meest bekende wijnproducenten ter wereld. Voor zijn rioja’s gebruikt Faustino alleen druiven uit de beste oogstjaren, en daarvan de beste voor zijn Gran Reserva’s. De Gran Reserva’s hebben na de oogst een rijping gehad van minimaal 38 maanden op Amerikaans eiken vaten en daarna nog drie jaar op fles in de kelders van de bodega voordat de flessen worden verkocht.
De Gran Reserva Rioja’s zitten in een fles die sinds 1955 volledig die blauwgrijs geschilderd is. Hiermee eert Don Faustino zijn moeder en het beschermt de wijn in de fles. Op de fles prijkt een etiket met de beeltenis van de Nederlandse koopman Nicolaes van Bambeeck, geportretteerd door Rembrandt. Dit is een eerbetoon aan de Nederlandse kooplieden die in de gouden eeuw onder andere Spaanse wijnen mee namen van hun reis om deze in eigen land bekend te maken. Het halslabel heeft veel weg van een sigarenbandje, dat een verwijzing is naar de sigaren die die voorvaders van Don Faustino graag rookten. Dan is er ook nog het gouden netje om de fles wat daar alleen al voor een luxe uitstraling zit.
De Faustino I van deze Bodega zijn al meerdere keren bekroond door onder andere James Suckling en Decanter, autoriteiten in de wijnwereld. In Spanje heeft de Rioja het DOC keurmerk. Dit houdt in dat de wijnen volgens de wet onderscheidende kenmerken hebben voor een bepaalde druivensoort uit een bepaald productiegebied, met specifieke technieken voor verwerking en rijping.
Land | Spanje |
Regionale stijl | Rioja |
Oogstjaar | 2010 |
Druivenrassen | 86% temperanillo, 5% mazuelo en 9% graciano |
Geur | Donker rood fruit en vanille |
Smaak | Donkerrode kersen, vanille, kaneel |
Afdronk | Cacao met lichte houttonen en een vleug van tabak |
Alcoholpercentage | 13,5% ABV |
Kwalificatie | DOC (Denominacion de Origen) |
Inhoud fles | 75 centiliter |
Prijs | Rond 40 euro (voor zover dit jaartal nog verkrijgbaar is) |
Deze mooie fles maak je open om bij bijvoorbeeld een gegaard stuk rosbief met haricotverts en roseval aardappeltjes te serveren. Na ontkurken wordt de wijn gedecanteerd omdat er wellicht wat sediment in de wijn zou kunnen zitten. Verder staat de fles natuurlijk ook leuk op tafel.
Bij een maaltijd met enige flair kun je deze wijn dus prima ingeschonken. De aantrekkelijke robijnkleurige wijn nodigt direct uit om te drinken. Tip optimaal te genieten van de aroma’s: wals eerst de wijn rond in het glas. De fruitige aroma’s komen je al tegemoet als je aan de wijn ruikt. Bij een eerste slok proef je in de mond het donkere fruit en enige kruidigheid dat tot zijn recht. Voor de afdronk moet je wel even blijven zitten, want die is zacht en lang met tonen van vanille en hout. De wijn maakt het rode vlees nog smaakvoller en samen met de groente en de aardappeltjes vier je dan ook zomaar een feestje.
Deze intense en complexe wijn is fantastisch in balans. Door de rijpe tannines is een zachtheid ontstaan met veel donkere warme fruitige aroma’s. Het mondgevoel is aangenaam door de zoetheid, maar ook de gelaagdheid komt boven. Door wijn even door je mond laten gaan, proef je ook de warmte en kruidigheid wat je een zonnige Spaans vakantiegevoel geeft. Eenmaal doorgeslikt ervaar je de elegantie van de wijn met rijp fruit en geroosterde noten en als je goed luistert hoor je de castagnetten op de achtergrond. In combinatie met een mooi lamsbraadstuk kan met deze Rioja het intense genieten beginnen.
+ Vol en intens
+ Complex
+ Lange afdronk
- Prijs en verkrijgbaarheid