Trifluorazijnzuur (TFA), ook wel bekend als het ‘forever chemical’, is niet alleen in groente, fruit en drinkwater aangetroffen, maar inmiddels ook in
wijn. TFA is een PFAS-variant die gevonden is in jonge Europese wijnen, iets wat tot zorgen leidt.
Er werden in totaal 39 Europese wijnen
onderzocht. In een van de wijnflessen werd een bizar hoge concentratie TFA gevonden. De concentratie lag namelijk twintig keer hoger dan bij drinkwater. Hoewel de concentraties flink verschillen is er in elke fles wijn TFA aangetroffen.
Trifluorazijnzuur in wijn: gezondheidsrisico’s nog onbekend
De gezondheidsrisico’s op de lange termijn worden nog onderzocht. Wel lijkt TFA op de lange termijn schade aan te richten aan de lever. Het is daarom zeer zorgwekkend dat er hoge concentraties in Europese producten wordt gevonden.
Oostenrijk lijkt de meeste wijnen met de hoogste concentraties TFA te produceren. Het gemiddelde gehalte van de onderzochte wijnen is 122 microgram per liter. Enkele wijnen kwamen boven dit gemiddelde uit, het ging om twee Franse rode wijnen, tien Oostenrijkse wijnen en één Belgische wijn.
Er is vorig jaar door VITO onderzoek gedaan naar TFA. Hier is toen een voorlopig advies uitgekomen. Er mag ongeveer 15,6 microgram per liter in drinkwater zitten. Jonge wijnen hebben dus een veel hoger gehalte dan het advies van VITO.
Mogelijk verband met pesticiden
Er zijn ook oude wijnen onderzocht. Deze wijnen komen allemaal uit Oostenrijk en de was voor 1988. In de oude wijnen is geen TFA aangetroffen. Het onderzoek toont een mogelijke toename van TFA in wijnen sinds 2010.
Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het gebruik van pesticiden en TFA-verontreiniging. Er is dan wel een grotere steekproef nodig om te bepalen of dit daadwerkelijk de oorzaak is.
Verbod op PFAS
Bond Beter Leefmilieu en PAN roepen wel al op tot een verbod van PFAS in bestrijdingsmiddelen. Ook willen de organisaties verbetering zien in de monitoring van voedsel, zodat het risico op TFA-besmetting vermindert. De organisaties hopen dat het stoppen van het PFAS-gebruik TFA uit de leefomgeving van mensen haalt.
Bekijk hier onze
wijnpagina.
Foto: Pexels