Alcoholvrij
bier staat te boek als een stuk gezonder dan
bier met alcohol erin. En hoewel je na een paar glazen
0.0 niet draaierig naar
huis gaat, is er mogelijk wel een vervelende
bijwerking: jicht.
In dit artikel:
- Kan alcoholvrij bier jicht veroorzaken?
Ja, volgens een Koreaanse reumatoloog kan ook 0.0 bier een jichtaanval
uitlokken.
- Waarom is bier zelfs zonder alcohol een mogelijk probleem?
Bier bevat purines, die in het lichaam worden omgezet naar urinezuur, de
hoofdoorzaak van jicht.
- Zijn zoetstoffen en fructose in alcoholvrije dranken ook
een risico?
Ja, die stoffen kunnen de urinezuurproductie verhogen en zo jichtklachten
verergeren.
Is alcoholvrij bier toch niet zo gezond?
Dr. Ji-won Hwang, een Koreaanse arts en reumatoloog aan het
Kyung Hee University Hospital in Seoul, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar
alcoholvrij bier. De resultaten daarvan zorgen er nu voor dat de ‘gezondheidsindicatie’
van alcoholvrijbier op losse schroeven staat.
Hwang meldt dat alcoholvrij niet meteen betekent dat een
drank goed voor je is.
‘Alcoholvrij betekent niet automatisch risicoloos.‘
- Dr. Ji-won HwangDe arts stelt dat het niet alleen beperkt is tot bier. Hwang stelt dat ook deze dranken jichtaanvallen
kunnen uitlokken. Het komt allemaal door purines in de dranken die de productie
van urinezuurkristallen doen verhogen. Deze kunnen zich ophopen in koelere
delen van het lichaam.
Het gevolg is dat witte bloedcellen de urinezuurkristallen
aanvallen en dat levert een immuunreactie op met veel pijn.
Zijn fructose, suikers en zoetstoffen de boosdoener?
Hwang meldt de resultaten van zijn onderzoek komen op een moment
dat verschillende grote producenten zwaar op alcoholvrij inzetten. Maar daar
zitten vaak suiker, frustose en zoetstoffen in.
En dat zijn stoffen waar purines in voorbij komen. Bovendien
leveren suikers en andere stoffen nog meer gezondheidsrisico’s op.
Alcohol is dus niet per se de grote boosdoener voor de
gezondheid in een drankje. Er zijn genoeg andere ingrediënten die schadelijk
kunnen zijn en die zitten niet alleen in bier. Biermerken die alcoholvrij bier
maken en inspelen op gezondheid, vermelden dan ook niet alle risicos van andere
stoffen.
Fun fact: Jicht stamt al uit 2600 voor Christus. In Egypte werd het toen al aan voeding en drank gelinkt.
Ontdek hier meer
alcoholvrij nieuws.