Arts waarschuwt over een pijnlijk effect van alcoholvrij bier

No Alcohol
vrijdag, 18 juli 2025 om 7:01
Heineken bier
Alcoholvrij bier staat te boek als een stuk gezonder dan bier met alcohol erin. En hoewel je na een paar glazen 0.0 niet draaierig naar huis gaat, is er mogelijk wel een vervelende bijwerking: jicht.
In dit artikel:
  • Kan alcoholvrij bier jicht veroorzaken?
    Ja, volgens een Koreaanse reumatoloog kan ook 0.0 bier een jichtaanval uitlokken.
  • Waarom is bier zelfs zonder alcohol een mogelijk probleem?
    Bier bevat purines, die in het lichaam worden omgezet naar urinezuur, de hoofdoorzaak van jicht.
  • Zijn zoetstoffen en fructose in alcoholvrije dranken ook een risico?
    Ja, die stoffen kunnen de urinezuurproductie verhogen en zo jichtklachten verergeren.

Is alcoholvrij bier toch niet zo gezond?

Dr. Ji-won Hwang, een Koreaanse arts en reumatoloog aan het Kyung Hee University Hospital in Seoul, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar alcoholvrij bier. De resultaten daarvan zorgen er nu voor dat de ‘gezondheidsindicatie’ van alcoholvrijbier op losse schroeven staat.
Hwang meldt dat alcoholvrij niet meteen betekent dat een drank goed voor je is.
‘Alcoholvrij betekent niet automatisch risicoloos.‘
- Dr. Ji-won Hwang
De arts stelt dat het niet alleen beperkt is tot bier. Hwang stelt dat ook deze dranken jichtaanvallen kunnen uitlokken. Het komt allemaal door purines in de dranken die de productie van urinezuurkristallen doen verhogen. Deze kunnen zich ophopen in koelere delen van het lichaam.
Het gevolg is dat witte bloedcellen de urinezuurkristallen aanvallen en dat levert een immuunreactie op met veel pijn.
Amstel - Radler Citroen 0.0% - 24x 330ml Image
Amstel - Radler Citroen 0.0% - 24x 330ml
EUR29.9933.99
Op voorraad
Koop op bol.

Zijn fructose, suikers en zoetstoffen de boosdoener?

Hwang meldt de resultaten van zijn onderzoek komen op een moment dat verschillende grote producenten zwaar op alcoholvrij inzetten. Maar daar zitten vaak suiker, frustose en zoetstoffen in.
En dat zijn stoffen waar purines in voorbij komen. Bovendien leveren suikers en andere stoffen nog meer gezondheidsrisico’s op.
Alcohol is dus niet per se de grote boosdoener voor de gezondheid in een drankje. Er zijn genoeg andere ingrediënten die schadelijk kunnen zijn en die zitten niet alleen in bier. Biermerken die alcoholvrij bier maken en inspelen op gezondheid, vermelden dan ook niet alle risicos van andere stoffen.
Fun fact: Jicht stamt al uit 2600 voor Christus. In Egypte werd het toen al aan voeding en drank gelinkt.
Ontdek hier meer alcoholvrij nieuws.
Plaats reactie
Populair
Actueel
Laatste reacties