Wat begon met een Hema-brouwsetje op het fornuis in Losser, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige brouwerij waar maandelijks 8.000 liter
bier de ketels uitstroomt. Zo is te lezen op
HLN.
Een Vaderdagcadeau
Richard Hassink (65) kreeg een brouwsetje ooit voor Vaderdag, maar de echte verrassing kwam jaren later toen hij samen met schoonzoon Stefan Kooistra (29) Brouwerij Dinkelbieren oprichtte.
Van pannen op het fornuis naar professionele ketels
De eerste liters rolden nog voorzichtig uit de pan in de keuken. Vijf liter werden er tien, en voor ze het wisten, stonden er professionele ketels te pruttelen in het oude autoschadebedrijf van Hassink. Het gebouw, dat ooit dienstdeed voor plaatwerk en lak, ademt nu hop, mout en Twentse trots.
Brouwen voor zichzelf én voor anderen
Sinds 2019 brouwen de mannen met een installatie van 10 hectoliter per batch, goed voor zo’n 8.000 liter bier per maand. En ze doen het niet alleen voor zichzelf: ook andere brouwerijen uit Twente kloppen aan voor hun diensten als loonbrouwer. Toch ligt het hart bij hun eigen creaties.
‘Het Lekkerste Bier van Twente’
De Oaked Scotch Ale is daar een goed voorbeeld van. Dit prijswinnende bier (officieel ‘Het Lekkerste Bier van Twente’) combineert een robuuste, zoetige body met 8% alcohol en een subtiele twist van zelfgestookte honing-vanilleschnaps.
Groeiplannen in de maak
In gesprek met HLN laat Kooistra weten er blij mee te zijn: 'We mogen deze titel vijf jaar voeren,' zegt Kooistra met trots. De ambitie is om te groeien naar 12.000 tot 16.000 liter per maand. Daarvoor willen ze extra ketels plaatsen. Hassink: 'Binnen nu en een jaar willen we dat doen.'
Een breed assortiment, voor ieder wat wils
Het assortiment telt inmiddels dertien bieren. Van de zomerse Citra Blond (5,5%) tot de stevige Quadrupel van 10,5%, die volgens Kooistra ‘voor op de rand van het bed’ is. De Honing Tripel (8,5%) is haar publieksfavoriet, maar de Oaked Scotch wordt ook steeds populairder.
Groeien met nuchterheid
De ambitie? Groeien naar 12.000 à 16.000 liter per maand. Extra ketels staan op de planning het komende jaar. Toch blijft de filosofie eenvoudig: geen haast, geen hippe hypes. Gewoon goed bier, gebrouwen met liefde en Twentse nuchterheid.
Drink met mate
Dronken van hun eigen bier worden ze niet, zeggen ze. Hoogstens aangeschoten. Want zoals Hassink het zelf zegt: 'Drink ons bier met mate, dan smaakt het ’t best.'
Meer weten?
Bezoek dan de officiële website.