Sommige koffiesoorten kunnen hele vreemde namen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Portugese ijskoffie genaamd Mazagran. In deze ijskoffie gaat vaak een espresso, citroen en soms wordt hier rum aan toegevoegd.
Zo bestaan er nog veel meer koffiesoorten met opvallende en bijzondere namen. In deze lijst bespreken wij vijf koffiesoorten met een bijzondere naam en de betekenis hiervan.
Koffie verkeerd is een van de bijzondere namen, want hoezo zou dit verkeerd zijn? De reden dat koffie verkeerd zijn naam heeft gekregen is doordat deze koffie anders gedronken wordt dan hoe de meeste Nederlanders koffie drinken.
Normaal gesproken wordt er maar een klein beetje melk toegevoegd aan koffie en is dit meestal koud.
Bij koffie verkeerd komt er juist veel meer melk in. De verhoudingen kunnen soms zelfs zo zijn: 50% koffie en 50% melk. In veel gevallen is het een derde melk en de rest koffie. Koffie verkeerd is populair in Nederland, maar ook in België is deze koffievariant populair onder de naam Lait Russe.
Wat ook anders is aan een koffie verkeerd, is dat de melk warm is in plaats van koud. De naam is dus een soort knipoog naar de standaardnorm van koffie drinken.
Een red eye koffie is een gewone zwarte koffie met een shot espresso. De koffie is dus zeer geschikt voor iemand die een flinke cafeïne boost nodig heeft. Red eye verwijst naar mensen die moe zijn en daardoor rode ogen kunnen hebben.
De naam komt van de term red eye flight. Dit verwijst naar passagiers die nachtvluchten hebben genomen en hierdoor geen of onvoldoende rust hebben gehad.
Flat white heeft zijn naam te danken aan de manier waarop melk geschuimd wordt. De flat white is letterlijk ‘plat’, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cappuccino met een dikke schuimlaag.
De melkstructuur van een flat white is glad en plat. De reden dat een flat white aan zijn naam is gekomen is dus omdat de melk letterlijk wit (white) en plat (flat) is.
Een caffé romano is een espresso met een schijfje citroen. Soms worden er een paar druppels citroensap toegevoegd om de aroma’s van de espresso beter tot zijn recht te laten komen.
Hoe deze drank aan zijn naam is gekomen, is onduidelijk. Het is namelijk totaal geen Italiaanse traditie om een espresso met citroen te drinken. Het gerucht gaat dat het juist een Amerikaanse uitvinding is.
Deze drank is een dubbel shot espresso met gestoomde melk. Deze koffiesoort wordt geserveerd in een klein rock glas van het merk Gibraltar. De reden dat deze koffie Gibraltar genoemd wordt, is dus door merk van de glazen waarin de koffie geserveerd wordt.
De koffie wordt gemaakt van een shot espresso met een beetje warme melk. Deze melk is, net als de cappuccino, gestoomd. Het grote verschil tussen een cappuccino en een Gibraltar, is dat een cappuccino in een keramische mok geserveerd wordt en een Gibraltar in een klein glas.
Bekijk hier onze koffiepagina.