Als je in de supermarkt loopt, dan vliegen ze je om de oren. De duizenden verschillende soorten zakjes thee. Blijkbaar zijn niet al deze theezakjes even gezond. We leggen je uit hoe dit zit.
Onlangs is er een onderzoek verschenen in het tijdschrift Chemosphere rondom microplastics. De resultaten zijn opmerkelijk: het onderzoek wijst namelijk uit dat er niet alleen plastic in ons kraanwater zit, maar ook in andere dingen. Een van die dingen is het theezakje.
Onderzoekers testten voor de studie verschillende gangbare theezakjes. Zo zijn theezakjes van nylon-6, polypropyleen en cellulose onder de loep genomen.
Met behulp van nieuwe technologieën ontdekten de wetenschappers al snel dat al deze zakjes een schokkende hoeveelheid microplastics bevatten. Deze plasticdeeltjes laten bijvoorbeeld bij het onderdompelen in heet water los en komen zo in de thee terecht. Die wordt uiteindelijk weer gedronken, waardoor het plastic in het menselijke lichaam komt.
De theezakjes die volgens de onderzoekers het meeste microplastics los laten zijn de zakjes gemaakt van polypropyleen (1,2 miljard deeltjes per milliliter). De tweede plek is voor cellulose. Het minste plastic komt uit de nylon zakjes, al is dat nog steeds 8,18 miljoen deeltjes per milliliter.
Darin Detwiler, expert op het gebied van voedselveiligheid, vertelt dat microplastics voor ontstekingen en hormoonstoringen kan zorgen. Daarnaast is het bijzonder slecht voor de darmen.
‘Op grotere schaal bedreigt de aanwezigheid van microplastics de voedselveiligheid, omdat het doordringen in landbouwgrond, water en verpakkingen het vertrouwen in basis voedselproducten kan ondermijnen en de duurzaamheid kan verstoren.’
Na hun ontdekking waren de onderzoekers nog niet helemaal klaar met het plastic. Ze deden onderzoek naar het effect op specifieke cellen. Daarvoor hebben ze de plastic deeltjes gekleurd en blootgesteld aan kankercellen uit de menselijke darmen.
Daarbij kwam nog een schokkende conclusie. De cellen in de darmen die slijm produceren nemen namelijk de grootste hoeveelheid plastic op. Het plastic dringt zelfs door tot in de kern van de cel, waar het genetische materiaal te vinden is.
De wetenschappers hebben het plastic niet getest op normale menselijke cellen. Deze zijn namelijk moeilijk in een lab te kweken. Daarom is het niet te zeggen hoe schadelijk het plastic in theezakjes werkelijk is. Dat het niet gezond is, is wel duidelijk.