Je dag beginnen met een lekker kopje koffie is voor veel mensen heilig. Sommige mensen drinken het sap van de koffieboon zelfs de hele dag door. Een studie wijst nu uit dat deze laatste groep misschien haar gewoontes moet aanpassen. Koffie drinken is namelijk niet op alle tijdstippen gezond.
Een uitgebreide studie die in het European Heart Journal voorbijkomt, legt een verband tussen het moment van een bakkie pleur drinken en het risico om vroeg te overlijden of hart- en vaatziekten te krijgen. De resultaten zijn opmerkelijk.
Het is volgens deze studie namelijk helemaal niet gezond om de hele dag door koffie te drinken, terwijl ochtendkoffiedrinkers juist gezondheidsvoordelen genieten.
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die tussen 1999 en 2018 verzameld zijn. Dit gebeurde tijdens de US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Ruim 40.000 mensen rapporteerden in detail hun eet- en drinkgewoonten, waaronder hun koffiegewoonten.
Tussen de data zaten dus gegeven over hoeveel koffie iemand dronk en wanneer op de dag die koffie gedronken werd. Bij een klein deel van de groep werd er zelfs een compleet voedingsdagboek bijgehouden. Voor de studie werd al deze informatie gekoppeld aan sterfgevallen en de oorzaken ervan.
Volgens de Dr. Lu Qi, de studieauteur van het onderzoek, is dit eerste studie die een link legt tussen de timing van koffiedrinken en gezondheid.
Na 10 jaar ontdekten wetenschappers van de studie een bijzonder patroon tussen de verschillende groepen. Het blijkt dat de niet-koffiedrinkers een hoger algemeen sterfterisico hebben dan ochtendkoffiedrinkers. Dat cijfer verschilt maar liefst 16 procent met elkaar.
Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is nog hoger bij niet-koffiedrinkers, namelijk 31 procent. Dit is ongeacht het aantal koppen koffie, al is het effect minder duidelijk is bij 1 kop koffie in de ochtend.
Dit zou betekenen dat mensen die twee of meer kopjes koffie in de ochtend drinken, gezonder leven dan mensen die een bakkie pleur niet aanraken. Opmerkelijk genoeg geldt dat niet voor mensen die de hele dag door aan de koffie zitten. Daar is het sterftecijfer juist niet veel anders dan dat van niet-koffiedrinkers.
De resultaten van de studie sluiten aan bij de bevindingen van een aantal andere onderzoeken rondom koffie. Toch is het geen vrijbrief om voor 12 uur een hele kan koffie op te drinken. Het draait juist om de juiste balans vinden tussen het aantal kopjes koffie per dag en de timing waarop je deze drinkt.
Eerder al werd aangetoond dat ongeveer vier kopjes koffie op een dag bijdragen aan de gezondheid en de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Dit is wel afhankelijk van de persoon en hoe hij of zij reageert op cafeïne.
Verder onderzoek moet in de toekomst meer inzicht bieden in koffie en de voor- of nadelen ervan. Voor nu is het in elk geval geen slecht idee om de dag met een warme bak pleur te beginnen.