Het is een ware hype: Ready to Drink (RTD). Maar wat is een RTD eigenlijk? Wij doken in het fenomeen en hebben vijf dingen ontdekt die je in elk geval moet weten over RTD's.
De eerste vraag die je ongetwijfeld zult hebben is wat een RTD is. De afkorting RTD staat voor Ready to Drink en dat is eigenlijk ook precies wat het is: een (nagenoeg) kant-en-klaar drankje dat in een flesje of in een blikje zit. Dat kan met alcohol zijn, maar dat hoeft niet.
Over het algemeen zijn deze cocktails direct uit hun verpakking te drinken, maar soms is er nog een kleine handeling nodig zoals roeren of schudden.
Een RTD bestaat in veel vormen. Voor iedereen is er wel wat te vinden. Zo zijn er alcoholhoudende cocktails zoals een Whisky Sour, een Mojito of een long Island Iced Tea te koop. Deze kun je zo uit de koelkast pakken, inschenken, eventueel even roeren en dan is het klaar voor gebruik.
Daarnaast zijn er bruisend mixdrankjes (hard seltzers) te vinden. Dit zijn eigenlijk alcoholhoudende frisdranken of fruitmixen in een blikje. Denk aan de drankjes van Viper of de Hard Kombucha’s.
Voor mensen die geen alcohol drinken zijn er RTD mocktails te vinden. Dit zijn kant en klare cocktails zonder een druppel alcohol, terwijl het stiekem toch wel zo smaakt.
Hoewel RTD's niet nieuw zijn, winnen ze wel steeds meer aan populariteit. Denk even aan de Bacardi Breezer die er al jaren is. De populariteit is deels te danken aan gemak. Je pakt een blikje, maakt dat open en het drankje doet zijn eer aan: ready to drink.
Tijdens de coronaperiode werden RTD's pas echt hot. Mensen kwamen thuis te zitten, maar wilden wel een lekkere cocktail of mixdrank kunnen drinken.
De RTD maakte dat zonder al te veel gedoe mogelijk. De markt ontplofte en de drankjes schoten als paddenstoelen uit de grond.
Nu zijn Ready to Drink's niet meer weg te denken. Naast veel nieuwe merken zijn ook de grote drankenmerken op de RTD hype train gesprongen.
Bacardi had de Breezer al, maar heeft inmiddels ook andere RTD merken. Verder heeft drankengigant Diageo ook een hele lijn aan Ready to Drink's uitgerold, van een Old Fashioned tot aan een Gin Negroni.
Ook individuele merken, zoals het Australische whiskymerk Starward, hebben cocktails uitgebracht in RTD-vorm. Voor Starward geldt dat er bijvoorbeeld een New Old Fashioned cocktail gebotteld is.
Verder zijn RTD's ook ‘gewoon’ in de schappen van supermarkten te vinden. Vlakbij de verschillende flessen wijn is meestal een stuk ingeruimd met mixdranken zoals Breezers, Hard Seltzers, Gin & Tonic, Smirnoff, Aperoll Spritz en nog veel meer!
Het mooie van RTD’s is dat de drankjes erg breed inzetbaar zijn. De verschillende drankjes richten zich op een ontzettend breed publiek. Dit gaat van jongeren tot aan de gezondheidsbewuste drinker en de klassieke cocktaildrinker.
Het mooie van een RTD is dat er geen tijdsdruk achter zit. Terwijl er steeds meer drankjes op de markt komen, blijven de raderen van vernieuwing op de achtergrond altijd door draaien. Er worden nieuwe ingrediënten, zoals alternatieve zoetstoffen geprobeerd, en er wordt telkens gekeken naar mogelijkheden om gezonde toevoegingen te doen zoals eiwitten.
De markt voor RTD’s staat geen moment stil en blijft vernieuwen. Daarmee is het een wereld die eindeloze mogelijkheden biedt voor consumenten, maar ook voor de horeca.
Niet voor niets zitten in sommige bars nu steevast RTD's in het assortiment. Hierdoor kan er snel een lekkere cocktail geserveerd worden. Deze valt in het niet met wat een cocktailbar serveert, maar geeft klanten wél de optie om eens iets anders te proberen.
Houd ook onze RTD-pagina in de gaten.