Een drankje met vrienden op zijn tijd is heerlijk. Tijdens een avondje uit of op een terras bestellen we al snel iets bijzonders zoals een cocktail. Mixdrankjes zijn ontzettend populair. En het mooie is dat daar thuis ook van genoten kan worden met een Ready to Drink (RtD). Maar wat is dat eigenlijk precies?
Mensen die op een terras of bij een populaire bar graag een cocktail drinken, hebben ongetwijfeld wel eens geprobeerd om thuis zelf een cocktail te maken. Op het internet wemelt het van de recepten voor een lekkere margharita, old fashioned of een whisky sour. Bovendien zijn ingrediënten zoals cola, sappen en dergelijke vaak al in huis.
Ondanks dat is een cocktail niet zomaar uit de mouw geschud. Een Ready to Drink (RtD)-drankje biedt uitkomst. Het idee erachter is ontzettend eenvoudig als de vertaling van het woord: een drankje dat klaar is om te drinken. Ze zijn er al jaren, maar nemen de afgelopen tijd enorm toe aan populariteit.
Verschillende soorten Ready to Drink-drankjes
Ready to Drink is niet zomaar een vooraf gemaakte cocktail. Vaak zitten RtD's in een blikje van 250 milliliter of in een klein flesje van maximaal 50 centiliter. Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden.
Hieronder vertellen we over een paar ervan:
Hard seltzers
De eerste categorie is hard seltzers. Dit is eigenlijk alcoholhoudend bruiswater (seltzer). De drank bevat standaard koolzuur dat op smaak is gebracht met fruitaroma's en andere smaakmakers en bevat doorgaans weinig suiker en calorieën.
Daarnaast hebben hard seltzers doorgaans een laag alcoholpercentage van rond de 5 procent.
De volgende is een inkoppertje. De RtD's op basis van gedistilleerde dranken zijn gemaakt met een basis van whisky, rum, wodka of een andere gedistilleerde drank. Het andere element is een tonic, vruchtensap, cola of iets anders. Door dit laatste gaat het alcoholpercentage flink omlaag in het drankje.
Kombucha is bijna niet meer weg te denken. De gefermenteerde drank wordt gewonnen uit zwarte of groene thee en heeft een paar voordelen voor de gezondheid. Hard kombucha is de variant die net even anders wordt gewonnen en alcohol bevat, vaak tussen de 5 en 8 procent.
Dit wordt, net als een hard seltzer, vaak voorzien van een bubbeltje en een smaakje en gaat regelrecht een blikje of een flesje in.
Voor wijnliefhebbers zijn een Ready to Drink-drankjes met een wijnsmaak beschikbaar. Het zijn drankjes die verrijkt zijn met wijnaroma's en daardoor smaken ze naar rode wijn, witte wijn of een rosé. Het verschil is alleen een blikje en dat scheelt slepen met een fles en een glas.
Alcoholvrije RtD's
Sommige mensen drinken liever even geen alcohol. Dan kan een colaatje of alcoholvrij biertje uitkomst bieden, maar ook een RtD. Tegenwoordig zijn er allerlei Ready to Drink cocktails beschikbaar die geen druppel alcohol bevatten.
Denk aan een mojito, een spritz met een fruitsmaak of een alcoholvrije daiquiri.
Een RtD-drankje kom je vaker tegen dan je zou denken. Je loopt er waarschijnlijk elke dag wel een voorbij. Ze staan namelijk niet alleen bij de slijterij in de schappen, maar zijn ook bij veel supermarkten te vinden, dankzij het lage alcoholpercentage.
Online zijn ook veel Ready to Drink-drankjes te vinden en als laatste werken sommige bars met de kant-en-klare cocktails en mixdranken, al wordt daar steeds vaker uitgepakt met een vers bereide cocktail.
Check ook onze cocktails-pagina.
Foto: Pexels