Whisky
en bier zijn twee dranken die allebei erg geliefd zijn in Nederland, om heel uiteenlopende redenen. Ze lijken veel van elkaar te
verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten tussen de alcoholische
versnaperingen. In den beginne
Of je nu bier gaat brouwen of whisky
distilleren, het eerste proces is precies hetzelfde. Je begint eerst met mout,
waarbij je de keuze hebt tussen verschillende moutsoorten - en in het geval van
whisky kan je er ook eerst turf onder verbranden, om een rokerige geur en smaak
te krijgen.
De mout wordt vervolgens in een schrootmolen
gestopt, zodat het zetmeel eruit kan en later omgezet kan worden in vergistbare
suikers. Essentieel om ervoor te zorgen dat je eindigt met alcohol.
Aan het proces wordt vervolgens ook water
toegevoegd, dat zo zuiver mogelijk moet zijn. Dat is dan ook de reden waarom
veel bierbrouwers en distilleerderijen aan het water gelegen zijn, om het
zuivere water direct bij de bron te verkrijgen. Pas wanneer het
fermentatieproces begint, scheiden de wegen van bier en whisky.
Gist voor smaak of juist puur alcohol
Het eerste cruciale verschil tussen bier en
whisky komt in de vorm van gist. Dit wordt aan beide dranken toegevoegd tijdens
de productie, maar om heel verschillende redenen. Bij het brouwen van bier is
gist een cruciaal bestanddeel om een unieke smaak te creëren. Elke giststam
heeft een eigen karakter, aroma en smaak, waardoor er door bierbrouwers met
zorg een juiste stam wordt uitgezocht voor het bier.
Bij whisky speelt gist een veel kleinere rol.
Hoewel het bestanddeel essentieel is om alcohol te produceren, wordt gist niet
tot amper gebruikt voor het creëren van de smaak van whisky. Bij aqua vitae
worden heel andere methodes gebruikt om tot verschillende smaken te komen.
Bijvoorbeeld, zoals eerder benoemd, de mout te turven, de vorm van de
stookketels aan te passen en de spirit te laten rusten op verschillende soorten
vaten.
Een whisky die heeft gelegen op een houten vat
waar eerst een port in heeft gezeten, zal een heel andere smaak krijgen dan een
vat dat is gebruikt voor donker bier. Zo kunnen bier en whisky alsnog een
invloed hebben op de smaak van de ander.
De keuze is reuze
Door die verschillende methodes om te zorgen
voor een specifieke smaak, kunnen bierbrouwers en distilleerders op allerlei
manieren experimenteren met hun drank. En dat heeft als gevolg dat er veel
verschillende soorten mogelijk zijn.
Zo kan je genieten van witbieren, donkere
bieren, IPA’s, bieren waar smaakmakers aan toegevoegd zijn en ga zo maar door.
Het is dan ook niet zo vreemd dat bierbrouwers je aandacht proberen te trekken
met schreeuwende kleuren en afbeeldingen op het fles of blik of gebruikmaken
van opvallende namen.
De whiskywereld is wat dat betreft iets
tammer. Veel distilleerderijen bestaan ondertussen al tientallen, zo niet
honderden jaren en houden vast aan traditie. Maar ondertussen schieten er ook
nieuwe bedrijven uit de grond, die wat meer experimenteren met hun flessen en
bottelingen, zoals het speelse
Turntable. En laten we vooral de onafhankelijke bottelaars hier ook niet vergeten.
Groot verschil in alcoholpercentages
Waar je al die verschillende bieren en
whisky’s aantreft, dat is een heel ander verhaal. Loop je een gemiddelde
supermarkt in, dan kom je op den duur een pad vol alcohol tegen, waar allerlei
verschillen flessen en blikken bier te vinden zijn. Van bekende merken als
Heineken en Hertog Jan tot aan kleine en lokale microbrouwers.
Voor whisky zal je toch echt naar een
slijterij moeten gaan en dat komt door het alcoholpercentage. Waar bier over
het algemeen een alcoholpercentage heeft tussen de 5 en 10 procent, daar moet
whisky minimaal 40 procent alcohol bevatten - anders mag het zelfs geen whisky
heten.
En dan zijn er ook nog bottelingen die een
stuk sterker zijn. Een cask strength whisky kan gerust meer dan 60 procent
alcohol bevatten. Geen overbodige luxe om dan een paar druppels water toe te
voegen of een glas water ernaast te zetten. Dat is wel even anders dan je
gemiddelde flesje pils.
Ben jij benieuwd naar bier én whisky? Dan wil je 7 of 8 februari niet missen in Assen. Bier & Whisky Festival is hét jaarlijkse evenement voor whisky- er bierliefhebbers.
Mede mogelijk gemaakt door De Bonte Wever. Nix18.