Het is maandag en dat betekent dat we een naam van een mooie drank gaan uitleggen. Vandaag gaan we het hebben over Baileys Tiramisu? Want waar komt deze naam vandaan?
Van Baileys heb je ongetwijfeld gehoord. De likeur met de zwarte fles kom je overal wel tegen en inmiddels zijn er ook een hoop andere creatieve smaken uitgebracht. Zo heb je bijvoorbeeld:
En ga zo maar door. Wat ook lekker is, is Baileys Tiramisu en daar gaan we het dan ook over hebben. De naam splitsen we op in de uitleg van twee delen: Baileys en Tiramisu.
Baileys werd ontwikkeld in de jaren 70 van de vorige eeuw door Tom Jago. De naam Baileys heeft hij afgekeken bij een restaurant met de naam Bailey’s Bistro. Hij vond samen met zijn team dat dit warmte uitstraalde, authentiek was én goed paste bij een Ierse sfeer.
In 1974 werd het drankje officieel op de markt gebracht als een mix van Ierse whiskey en room én dus met de naam Baileys.
Nog bekender dan Baileys is wellicht Tiramisu. Wellicht heb je door dat dat niets met Ierland te maken heeft, maar Italiaans is. Maar wist je dat de naam een letterlijke betekenis heeft? Vanuit het Italiaans vertaald heet het letterlijk “trek mij omhoog”.
Wat moet er dan omhoog getrokken? Het humeur wellicht. Sommige vertalen de naam namelijk ook met “beur mij op”. Als jij wilt weten hoe het dessert smaakt, dat bekend staat m lange vingers in espresso én dat in een glas Baileys? Dan is het wellicht een idee om de Baileys Tiramisu versie eens te proberen.
Bij Gall & Gall kun je een fles scoren voor iets meer dan 2 tientjes.
Houd ook onze likeur-pagina in de gaten.
Foto: Pexels