Whiskymakers willen graag experimenteren en daar
komen regelmatig mooie dranken uit voort. Zo heeft de
Buffalo Trace Distillery
nu een nieuwe
whiskey onthuld die voor bierliefhebbers muziek in de oren is.
De nieuwe Buffalo Trace Experimental Series heet namelijk
Spirits Distilled from Grain and Hops. Het is de 26e editie van de
experimentele whiskeyserie en dit keer wordt er naar bier gekeken. De naam
verraadt het al: het gaat om whiskeys die gemaakt zijn van graan én hop.
Hop uit verschillende landen
Met de spirit die Buffalo Trace Distillery gestookt heeft, wordt
een nieuwe grondstof onderzocht die geïnspireerd is op bittere biersoorten met
bloemige aroma’s. Harlen Wheatley, master distiller bij Buffalo Trace, vertelt dat
de gebruikte hopsoorten uit Tsjechoslowakije en Amerika komen.
‘Hoppige bieren zijn een speeltuin voor brouwers; er worden veel technieken gebruikt om verschillende smaken te vangen. Het inspireerde ons om ook met dit essentiële bieringrediënt te spelen.’
- Harlen Wheatley, master distiller bij Buffalo TraceNieuwe whiskey is meer dan 11 jaar oud
Voor de nieuwe whiskey die Buffalo Trace gemaakt heeft, is
de hop ongeveer 30 minuten in het ruwe distillaat gegoten. Daarna is de spirit opnieuw
gedistilleerd en vervolgens heeft het ruim 11 jaar gerijpt in verschillende
vaten van verkoold wit eikenhout.
Het resultaat is een
whiskey die op 45 procent gebotteld is.
De drank heeft tonen van hop die ook in bier te vinden zijn, samen met sinaasappel,
tonen van eikenhout, citrus en frisse kruidensmaken.
Waar is de nieuwe Buffalo Trace whiskey te koop?
De nieuwe whiskey van de Amerikaanse distilleerderij heeft
een adviesverkoopprijs van 46,99 dollar per fles van 375 milliliter. De drank
is te koop in de distillery shop van Buffalo Trace. Helaas is de drank online
niet te vinden in de webshop.
Niet de eerste experimentele smaak van de distilleerderij
De Amerikaanse stokerij heeft met de hopwhiskey niet het
eerste succesvolle experiment gelanceerd. Eerder al verschenen er whiskeys uit
vaten met een verschillende mate van verbranding, een verschillende mix van
ingrediënten en meer. Op het moment van schrijven liggen er nog meer dan 30.000
vaten met experimentele whiskey te rijpen.