Duurzaamheid en duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in de maatschappij. Dit geldt ook voor bierbrouwers die steeds weer met innovatieve ideeën komen.
In Westlandse Bierbrouwerij Zwol is een geheel nieuw concept ontstaan. Westlands bier en stikstoftechnologie komen samen in Bierbrouwerij Zwol en Presscon.
Westlandse Bierbrouwerij Zwol is opgericht door Ad Zwinkels en Marty Olsthoorn. Het duo brouwt bekende traditionele bierstijlen, maar geven dit een eigen twist. De namen van het bier stammen allemaal af van Westlandse uitdrukkingen. Zo hebben zij een bier genaamd ‘Zuipschuit.’
Niet alleen de alleen de namen zijn uniek, maar ook het brouwproces. De bierbrouwerij maakt namelijk sinds kort gebruik van stikstof. Dit doet zij door middel van een stikstofgenerator van Presscon.
De stikstofgenerator haalt op een duurzame manier stikstof uit de lucht. Stikstof is namelijk erg belangrijk in het brouwproces. De smaak blijft langer goed, het bier is langer houdbaar en stikstof voorkomt oxidatie. In een exclusieve reactie met Thirsty Monkeys zegt Ad Zwinkels het volgende:
'Wij denken dat er altijd gekeken moet worden of er duurzame oplossingen zijn die passen bij de bedrijfsvoering.'- Ad Zwinkels
Zowel Presscon als Bierbrouwerij Zwol zijn beide Westlandse bedrijven die nu een duurzame samenwerking zijn aangegaan. Volgens Swen de Cuijper, accountmanager bij Presscon, is het mooi om te zien hoe traditie en innovatie zo goed samen gaan.
De smaak van het bier blijft gewoon hetzelfde. Het enige verschil is dat het bier nog Westlandser is en een stukje duurzamer.
Steeds meer brouwerijen stappen over naar stikstof. Voorheen werd er gebruik gemaakt van CO2, maar dit is een stuk minder duurzaam. CO2 moet namelijk geproduceerd, opgeslagen en vervoerd worden. Dit is met stikstof niet het geval.
Door over te stappen naar stikstof verlagen bierbrouwerijen hun ecologische voetafdruk flink. Verder biedt stikstof ook meer stabiliteit tijdens het brouwen, wat alleen maar goed uitpakt voor de kwaliteit van het bier.
Houd ook onze bier-pagina in de gaten.
Foto: Pexels