Wat gaat er gebeuren op het gebied van agave in 2025? Mezcalistas heeft een voorspelling gedaan met 3 trends die we mogen verwachten en die zetten we voor jou op een rij.
De voorspellingen zijn afkomstig van Tess Rose door gesprekken die ze gevoerd heeft in de industrie. Zij denkt dat een paar trends voortborduren op wat er al speelde en andere dingen nu pas staan te gebeuren.
Als eerste denkt Rose dat China een grote speler gaat worden in het agave veld. Zo vond eind vorig jaar het Long Agave Festival plaats, dat georganseerd werd door Ray Heng. Op dit festival kwamen diverse mensen samen: agave spirit importeurs, distribiterus en liefhebbers uit de industrie.
Chinezen houden van sterke drank en de middenklasse bestaat uit ongeveer 500 miljoen mensen. Dus daar liggen veel mogelijkheden.
Dan een opmerking vanuit onszelf, vanuit Thirsty Monkeys: de reden dat er mezcal merken naar Europa kwam was op een gegeven moment omdat de Amerikaanse oververzadigd was. Wat denk je nu van een overschot aan tequila in Mexico wat we laatst publiceerden? Er zou weleens serieus verder handel gedreven kunnen gaan worden tussen Mexico en China. En zoals Rose schrijft is dan de volgende kwestie dat dit een verschuiving op de internationale markt zou kunnen betekenen, wat betreft prijzen.
Een andere trend die verwacht wordt is de groei van niet-gecertificeerde agave gedistilleerde dranken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gins op basis van agave, high spirits die buiten Mexico worden gemaakt en alcoholvrije dranken op basis van agave (hallo Hamilton).
Het lijkt een trend te zijn dat meer mensen afstappen van de traditionele mezcal. Rose schrijft daarover:
‘Ik vermoed dat we meer merken zullen zien die in de voetsporen treden van Real Minero en een eerdere labelstatus laten vallen, en zelfs meer nieuwe merken die überhaupt nooit certificering nastreven. (De redenen om af te zien van certificering zijn uiteenlopend en kunnen bestaan uit het minimaliseren van bureaucratie en dure laboratoriumtests en/of een impliciet politiek statement).’
Volgens Rose is de westerse wereld geobsedeerd door adaptogenen en agave zou gezondheidsproblemen kunnen oplossen.
‘Ik verwacht in het bijzonder “medicinale” formules te zien die gebruik maken van een agave basis - alles van tincturen en tonics tot “vitamine” voedingssupplementen. Van bijzonder belang is hier agave-inuline, een soort prebiotische in water oplosbare vezel die ook kan worden gebruikt als zoetstof. Meerdere producten promoten agave inuline al als een voedingssupplement en een remedie tegen bloedsuiker instabiliteit.’
Wel schrijft ze zich zorgen te maken over deze ontwikkeling? Het hele artikel (in het Engels) vind je hier.