Sinds afgelopen jaar gelden er strengere regels rondom
rum die
in Jamaica gemaakt wordt. Voordat de drank ‘Jamaicaanse rum’ mag heten, moet er
aan al deze regels worden voldaan.
Een van die regels stelt tegenwoordig dat de rum ín Jamaica moet rijpen,
maar daar is niet iedereen het mee eens.
BBC meldt dat het nu zo ver gaat dat er zelfs een rechtszaak komt. Wat is er precies aan de hand?
Wat speelt er precies rondom Jamaicaanse rum?
De term Jamaicaanse rum is momenteel beschermd met een
geografische aanduiding. De regels daarin moeten volgens de Spirits Pool
Association (SPA) aangepast worden.
Dit zou nodig zijn om de rum erkend te krijgen in
belangrijke exportmarkten. Daarnaast zou het de drank tegen goedkope en slechte
imitatierums beschermen.
De National Rums of Jamaica (NRJ) staat lijnrecht tegenover
de SPA in deze kwestie. Deze partij vindt juist dat de nieuwe regels Jamaicaanse
rum schade kunnen toebrengen en dat een gewijzigde geografische aanduiding een
slechte zaak is.
Het Franse Maison Ferrand, een van de aandeelhouders van NRJ, exporteert momenteel rum naar Europa om het
daar te laten rijpen. Daardoor mag de term ‘Jamaicaanse rum’ sinds de wijziging
niet meer op de fles staan, terwijl de drank echt in Jamaica gestookt is.
Is de authenticiteit van Jamaicaanse rum in gevaar?
NRJ stelt dat dit al eeuwen gebeurt en dat dit prima is. De
oorsprong van de rum en niet de rijping moet leidend zijn volgens deze
organisatie. De SPA vindt juist dat de rijping in het buitenland een factor is
die gevaren met zich meebrengt.
De rum zou niet meer authentiek kunnen zijn en bovendien
kost het Jamaica geld. Als rum in Jamaica rijpt, zorgt dit voor werkgelegenheid.
Ook als het gebotteld wordt in het land levert dat werk op.
De twee partijen vechten het eind deze maand definitief uit
voor de rechter. Dan is namelijk de uitspraak in deze zaak, waarbij Jamaicaanse
rum bijna letterlijk een lijdend voorwerp is.
Ontdek ook onze
rum pagina.