Stel je eens de smaak van je gin of gin-tonic voor. Die zou
over een paar jaar heel anders kunnen zijn. Klimaatverandering lijkt namelijk
direct invloed te hebben op de smaak van gin en dat is heel logisch.
Onderzoekers aan de Heriot-Watt University in Edinburgh
trekken aan de alarmbel wat betreft gin en het klimaat. Ze hebben namelijk
onderzoek gedaan naar de juniperbes, wat het botanische hart van bijna elke gin
is. En daar komt slecht nieuws uit.
Gin By You® Premium Geschenkset - Gin Tonic Cocktail Gift Set - Kruiden Cadeau Box | Pakket om zelf gin te maken met beschrijfbaar etiket
Die bes blijkt behoorlijk gevoelig te zijn voor het klimaat
dat momenteel verandert. Het team van onderzoekers gebruikte bessen uit zeven Europese
landen zoals Italië, Kosovo en Macedonië om de smaak te vergelijken. Wat blijkt?
Al deze bessen smaken anders.
De bessen die in warme, droge periodes gegroeid zijn, hebben
intense aroma’s. Alleen de onderzochte landen hebben de laatste jaren overwegend
natte periodes. In die periode verdwijnen 12 procent van de smaakstoffen in de
bessen.
Dat betekent dat de bessen, en dus ook de gin, minder smaak
krijgen. De tonen van dennenappel en citrus maken plaats voor een slappe hint
van pijnboompitten.
Matthew Pauley, professor aan de Universiteit, vertelt dat
het allemaal af hangt van de zon.
‘Het is een beetje zoals wijn. Waar de bes groeit, hoeveel
zon hij krijgt, hoeveel regen – het heeft allemaal invloed op de uiteindelijke
smaak in je glas.’
- Matthew Pauley
Consistentie van gin niet gegarandeerd
Voor gin is dit erg slecht nieuws. De drank draait namelijk
om consistentie en precies dat kan met de klimaatverandering niet gegarandeerd
worden.
Distilleerderijen zoeken daarom al driftig naar
alternatieven. Er wordt gekeken naar nieuwe regio’s van waaruit de bessen
gehaald kunnen worden, aanpassingen in de recepten en de droogmethoden en meer.
Verder is ook elke distilleerder alert bij het beoordelen van de nieuwe oogst.
Of er inmiddels andere regio’s gevonden zijn waar de juniperbes
beter gedijt, is niet duidelijk. Wel is bekend dat er gekeken wordt naar onder
andere Georgië als kanshebber. Hoe dan ook, voorlopig is gin niet buiten
gevaar.