Klimaatverandering bedreigt nu ook je gin-tonic

Nieuws
woensdag, 25 juni 2025 om 12:00
the stillery alcoholvrije gin
Stel je eens de smaak van je gin of gin-tonic voor. Die zou over een paar jaar heel anders kunnen zijn. Klimaatverandering lijkt namelijk direct invloed te hebben op de smaak van gin en dat is heel logisch.
Onderzoekers aan de Heriot-Watt University in Edinburgh trekken aan de alarmbel wat betreft gin en het klimaat. Ze hebben namelijk onderzoek gedaan naar de juniperbes, wat het botanische hart van bijna elke gin is. En daar komt slecht nieuws uit.
Gin By You® Premium Geschenkset - Gin Tonic Cocktail Gift Set - Kruiden Cadeau Box | Pakket om zelf gin te maken met beschrijfbaar etiket Image
Gin By You® Premium Geschenkset - Gin Tonic Cocktail Gift Set - Kruiden Cadeau Box | Pakket om zelf gin te maken met beschrijfbaar etiket
EUR50.95
Op voorraad
Koop op bol.

Meer zon is meer smaak

Die bes blijkt behoorlijk gevoelig te zijn voor het klimaat dat momenteel verandert. Het team van onderzoekers gebruikte bessen uit zeven Europese landen zoals Italië, Kosovo en Macedonië om de smaak te vergelijken. Wat blijkt? Al deze bessen smaken anders.
De bessen die in warme, droge periodes gegroeid zijn, hebben intense aroma’s. Alleen de onderzochte landen hebben de laatste jaren overwegend natte periodes. In die periode verdwijnen 12 procent van de smaakstoffen in de bessen.
Dat betekent dat de bessen, en dus ook de gin, minder smaak krijgen. De tonen van dennenappel en citrus maken plaats voor een slappe hint van pijnboompitten.
Matthew Pauley, professor aan de Universiteit, vertelt dat het allemaal af hangt van de zon.
‘Het is een beetje zoals wijn. Waar de bes groeit, hoeveel zon hij krijgt, hoeveel regen – het heeft allemaal invloed op de uiteindelijke smaak in je glas.’
- Matthew Pauley

Consistentie van gin niet gegarandeerd

Voor gin is dit erg slecht nieuws. De drank draait namelijk om consistentie en precies dat kan met de klimaatverandering niet gegarandeerd worden.
Distilleerderijen zoeken daarom al driftig naar alternatieven. Er wordt gekeken naar nieuwe regio’s van waaruit de bessen gehaald kunnen worden, aanpassingen in de recepten en de droogmethoden en meer. Verder is ook elke distilleerder alert bij het beoordelen van de nieuwe oogst.
Of er inmiddels andere regio’s gevonden zijn waar de juniperbes beter gedijt, is niet duidelijk. Wel is bekend dat er gekeken wordt naar onder andere Georgië als kanshebber. Hoe dan ook, voorlopig is gin niet buiten gevaar.
Ontdek hier meer gin nieuws.
Plaats reactie
Populair
Actueel
Laatste reacties