Het kan zomaar zo zijn dat we binnenkort kunnen genieten van
een heerlijke kop Italiaanse koffie. Er wordt namelijk met succes koffie verbouwd
op Sicilië. En dat is deels te danken aan de klimaatverandering.
Het verhaal rondom de Siciliaanse koffie begon al veertig jaar
geleden. Toen begon koffiebrander Arturo Morettino samen met de botanische
tuin van de Universiteit van Palermo te experimenteren met een koffieplantage.
Dat liep in eerste instantie uit op niets.
Het was te koud in de winter, waardoor alle planten stierven. Maar de afgelopen jaren is daar verandering in gekomen.
Na veertig jaar kan koffie verbouwd worden in Italië
De arabicaplanten, die veertig jaar geleden nog niets deden,
geven nu vruchten. Andrea Morettino, de zoon van Arturo en de vierde generatie
koffiebranders in de familie, vertelt dat de planten zich aangepast hebben aan
de omgeving.
Er is nog een belangrijke reden dat de planten nu
ineens wel vruchten geven waarmee koffiebonen gemaakt kunnen worden: de opwarming van de aarde.
De temperatuur is de afgelopen jaren steeds wat opgelopen en
inmiddels is het warm genoeg voor het verbouwen van koffieplanten. Dat is tenminste het geval als
de planten in de winter beschermd worden tegen extreme kou.
In de zomer moeten de planten zo nu en dan beschermd
worden tegen de warmte, als het 50 graden dreigt te worden op Sicilië. Morrettino
noemt het een teken van de natuur en ziet het als iets positiefs.
Elektrische Koffiemolen - Koffiebonen Maler - Voor Kruiden, Noten & Specerijen - Snel & Stil - BPA-vrij
Eerste Italiaanse koffie zorgt voor Europese primeur
De koffieplantage die net buiten Palermo ligt doet het
steeds beter. Er komen meer en meer vruchten aan en de oogst is in een jaar
tijd verdubbeld. De eerste koffie is dan ook al gemaakt en die beviel erg goed.
‘Het is echt onze koffie, koffie die smaakt naar ons
terrein, naar Sicilië. Het is een beetje zoete koffie met noten van
citrusvruchten, jasmijn en de zibibbodruif.’
- Andrea Morretino
Voordat de eerste Europese koffie in de winkels ligt in Europa duurt nog wel even. De plantage is er simpelweg te klein voor en het doel
van de Morretinos is niet commercieel. In de bar van de familie in Palermo willen
ze de koffie wél gaan serveren.