Thee wordt op veel verschillende manieren gedronken: koud, warm, met suiker of met melk. Maar waarom wordt
thee met melk gedronken?
Melk en thee worden op verschillende manieren met elkaar gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan bubble tea, die beide combineert. Ook een warm glas thee met melk wordt door sommige mensen gewaardeerd. Dit zijn redenen om thee met melk te drinken.
Smaakvoorkeur
Melk in thee kan de smaak van sterke thee verzachten. Hierdoor wordt de sterke smaak toegankelijker voor mensen die van zachte smaken houden.
Zwarte theesoorten zijn bijvoorbeeld erg sterk in smaak.
Als je melk toevoegt, kun je de smaken van de drank meer in balans brengt. Vooral bittere smaken van thee worden verminderd door de melk. Dit is dan ook de reden dat kinderen vaak thee beginnen te drinken met melk erin.
Thee met melkrecepten
Enkele theesmaken worden juist met melk gemaakt. Er zijn zelfs specifieke recepten waarin melk een belangrijke rol speelt om van de thee te genieten. Denk bijvoorbeeld aan bubble tea of de Indiase drank Masala chai.
De Indiase kruidenthee die hiervoor wordt gebruikt is erg sterk van smaak. Met toevoeging van melk wordt thee lekkerder en toegankelijker van smaak.
Dikkere structuur
Ook voelt thee met melk iets dikker en romiger aan. Dit is een structuur waar sommige mensen dol op zijn. Hierdoor vult de drank iets meer en kan dit prima werken als een heerlijk tussendoortje.
Niet met elke thee lekker
Melk is niet met alle theesoorten even goed om te combineren. Sterker nog met bepaalde theesoorten werkt melk niet. Dit zijn voornamelijk groene en witte theesoorten. Deze twee hebben namelijk een veel zachtere smaak dan zwarte thee.
Melk zal daarom in een kop groene of een kop witte thee een overheersende smaak krijgen. Hierdoor drink je dan eigenlijk een waterige melk met een vreemd smaakje. Het is daarom af te raden om melk te combineren met theesoorten die een zachte smaak hebben.
Foto: Pexels