Cafeïne kan goed helpen als je even energie nodig hebt of je moet concentreren. Er zitten ook gezondheidsvoordelen, maar ook risico’s aan. Dit is wat cafeïne met je lichaam doet.
Cafeïne kan op veel manieren bijdragen aan verbeterde prestaties. Dit kan voor zowel mentale als fysieke prestaties gelden. Kort gezegd maakt cafeïne adrenaline aan en onderdrukt dit het slaperige gevoel. Dit maakt mensen energieker, wat kan helpen met verschillende dingen.
Voordelen van cafeïne
Eerder genoemd kan cafeïne goed helpen met concentreren. Dit komt doordat cafeïne de aanmaak van dopamine en adrenaline vergroot. Hierdoor krijg je meer energie en kun je deze energie gebruiken om te concentreren.
Ook kun je de energie inzetten voor betere sportprestaties. Cafeïne geeft een goede energieboost en kan het uithoudingsvermogen verbeteren. Daarbij stimuleert cafeïne ook de vetverbranding, wat kan helpen bij afvallen.
Dit doet cafeïne door vetzuren vrij te maken uit het vetweefsel. Cafeïne is geen wondermiddel dat alle extra kilo’s laat verdwijnen, maar kan het proces van afvallen wel iets versnellen. Cafeïne valt alleen niet bij iedereen even goed. Sommige mensen kunnen er totaal niet tegen.
Nadelen van cafeïne
Er heersen namelijk ook nadelen aan cafeïne-inname. Vooral te grote hoeveelheden kunnen meerdere problemen veroorzaken. Bij te veel inname van cafeïne (vooral in de avond) kunnen er slaapproblemen ontstaan.
Cafeïne blokkeert namelijk het stofje adenosine. Dit stofje zorgt voor een slaperig gevoel. Daarbij werkt cafeïne binnen 15 tot 45 minuten. De werking hiervan kan drie tot zeven uur actief blijven. Als je dus in de avond een kop
koffie neemt kan het behoorlijk lang duren voor je in slaap valt.
Te hoge cafeïne-inname overdag kan leiden tot rusteloosheid. Ook kan een te hoge inname rusteloosheid gevoelens van angst oproepen. Dit verschilt uiteraard per persoon. Om een te hoge hoeveelheid cafeïne te voorkomen wordt daarom aangeraden om niet meer dan 400
milligram cafeïne er dag binnen te krijgen.
Foto: Pexels