De Sazerac is veel meer dan een iconische cocktail: de naam
weerspiegelt zijn rijke geschiedenis in New Orleans
en Europa. Welkom bij een nieuwe
Names Explained.
Je staat er misschien niet altijd bij stil dat de naam van
cocktails een hele geschiedenis hebben.
De naam “Sazerac” is afgeleid van Sazerac de Forge et Fils,
een cognachuis in de Franse regio
Cognac. Dit was deoriginele spirit waarmee de
cocktail in de 19e eeuw werd gemixt
En ineens was er Sazerac
Het cognacmerk werd geïmporteerd naar New Orleans en werd al snel de
steringrediënt van de populaire mix die hier ontstond
Sazerac.
Van Cognachuis naar cocktailnaam
In New Orleans
begon rond 1850 Sewell T. Taylor met het importeren van Sazerac de Forge et Fils
in zijn handelsactiviteiten. Toen Aaron Bird eigenaar werd van het
geassocieerde koffiehuis, doopte hij dit om tot het Sazerac Coffee House. Je
raadt het al: dit was geïnspireerd op zijn geliefde cognac.
Peychaud’s bitters en de geboorte van een klassieker
Antoine Amédée Peychaud, apotheker en bitter‑maker in New Orleans, mengde zijn bitters met
de Sazerac‑cognac in dit huis. Zo ontstond de eerste versie van de cocktail,
die al snel de naam ‘Sazerac’ droeg – rechtstreeks naar het cognachuis en het café vernoemd.
Verandering in basisalcohol
Toen de druifluis (phylloxera) de Franse wijngaarden
teisterde, werd cognac onbetrouwbaar. Rond 1870 verving men deze door rogge-whisky
als basis voor de Sazerac‑cocktail. Ondanks deze wijziging bleef de naam
onveranderd, en zo bleef Sazerac een begrip in de cocktailwereld.
Waarom dit verhaal belangrijk is
Net als bij andere “Names Explained”-stijlen, toont dit
verhaal hoe één naam een venster is naar de oorsprong van een drank. Wat begon
als een cognacmerk, groeide via een koffiehuis uit tot wereldwijd icoon van
cocktailhistorie met New Orleans als episch centrum van dat ontstaan.