Sommige
cocktails staan voor je gevoel nog maar net op de
kaart in bars, terwijl andere drankjes er al eeuwen op staan. Zo is een cocktail
niet van de kaart weg te denken: de Margarita.
Wist je dat die cocktail al
bijna een eeuw
bestaat?
Een van de oudere cocktails ter wereld is de Margarita. Deze
cocktail heeft zijn bestaan te danken aan de drooglegging. Aan het begin van de
20e eeuw mocht er in de Verenigde Staten niet gedronken worden.
Een nieuw drankje met dank aan de drooglegging
Veel Amerikanen trokken daarom naar het zuiden waar Mexicanen wel drank schonken. Diezelfde Amerikanen misten hun cocktails en gingen
daarom met Mexicaanse drankjes, waaronder tequila, experimenteren.
Toen de drooglegging ten einde kwam, trokken de Amerikanen
langzaam terug naar de Amerikaanse steden waar ze vandaan kwamen, maar ze vergaten hun liefde voor tequila (en cocktails) niet.
Waar komt de Margarita vandaan?
In Londen
werd daarna de basis van de cocktail gelegd. Er werd een Picador gemaakt
waarbij tequila met sinaasappellikeur en limoensap gecombineerd werd.
In New York bedacht iemand het concept van een cocktail met
tequila erin en een zoute rand op het glas.
Hoewel de recepten van deze twee dranken allebei erg dichtbij
de Margarita zaten, zou het nog jaren duren voordat die cocktail daadwerkelijk
bedacht werd.
De oorsprong van de Margarita blijft onbekend. Er doen
namelijk verschillende verhalen over het drankje de ronde.
Een mysterieuze oorsprong
Zo zou een barman genaamd Carlos Herrera een cocktail
gemaakt hebben voor een dame genaamd Marjorie King. Zij was allergisch voor alle alcohol behalve
tequila. Herrera maakte daarom een Daiquiri, maar gebruikte in plaats van rum tequila. De
cocktail kreeg de naam Margarita.
Een ander verhaal rondom de cocktail is een toevallige
ontmoeting. Barman Don Carlos experimenteerde met een nieuwe tequilacocktail
toen een vrouw genaamd Margarita Henkel binnen kwam lopen. Zij kreeg het nieuw bedachte drankje
voorgeschoteld en was aangenaam verrast.
Sindsdien zou het drankje Margarita heten.
Welk van de vele verhalen waar is, is niet bekend. Dat het
een drankje is dat niet meer van de menukaart te slaan is, is wel een feit.