Sommige cocktails staan voor je gevoel nog maar net op de kaart in bars, terwijl andere drankjes er al eeuwen op staan. Zo is een cocktail niet van de kaart weg te denken: de Margarita. Wist je dat die cocktail al bijna een eeuw bestaat?
Een van de oudere cocktails ter wereld is de Margarita. Deze cocktail heeft zijn bestaan te danken aan de drooglegging. Aan het begin van de 20e eeuw mocht er in de Verenigde Staten niet gedronken worden.
Veel Amerikanen trokken daarom naar het zuiden waar Mexicanen wel drank schonken. Diezelfde Amerikanen misten hun cocktails en gingen daarom met Mexicaanse drankjes, waaronder tequila, experimenteren.
Toen de drooglegging ten einde kwam, trokken de Amerikanen langzaam terug naar de Amerikaanse steden waar ze vandaan kwamen, maar ze vergaten hun liefde voor tequila (en cocktails) niet.
In Londen werd daarna de basis van de cocktail gelegd. Er werd een Picador gemaakt waarbij tequila met sinaasappellikeur en limoensap gecombineerd werd.
In New York bedacht iemand het concept van een cocktail met tequila erin en een zoute rand op het glas.
Hoewel de recepten van deze twee dranken allebei erg dichtbij de Margarita zaten, zou het nog jaren duren voordat die cocktail daadwerkelijk bedacht werd.
De oorsprong van de Margarita blijft onbekend. Er doen namelijk verschillende verhalen over het drankje de ronde.
Zo zou een barman genaamd Carlos Herrera een cocktail gemaakt hebben voor een dame genaamd Marjorie King. Zij was allergisch voor alle alcohol behalve tequila. Herrera maakte daarom een Daiquiri, maar gebruikte in plaats van rum tequila. De cocktail kreeg de naam Margarita.
Een ander verhaal rondom de cocktail is een toevallige ontmoeting. Barman Don Carlos experimenteerde met een nieuwe tequilacocktail toen een vrouw genaamd Margarita Henkel binnen kwam lopen. Zij kreeg het nieuw bedachte drankje voorgeschoteld en was aangenaam verrast.
Sindsdien zou het drankje Margarita heten.
Welk van de vele verhalen waar is, is niet bekend. Dat het een drankje is dat niet meer van de menukaart te slaan is, is wel een feit.