De Franse cognacindustrie heeft het erg zwaar. De sterke drank heeft flinke last van handelsoorlogen met China en de Verenigde Staten.
Florent Morillon, voorzitter van de branchevereniging BNIC, stelt dat de Franse cognacindustrie 70% van de omzet dreigt te verliezen. De situatie is volgens Morillon rampzalig.
Er zijn namelijk families die al sinds de zeventiende eeuw cognac maken. Deze families dreigen nu failliet te gaan, waardoor ook duizenden mensen hun baan dreigen te verliezen. Volgens de voorzitter staan ongeveer 70.000 banen op het spel.
Het is niet zo dat cognac in populariteit gedaald is. Sterker nog, wereldwijd worden vijf flessen cognac per seconde verkocht. In het afgelopen jaar zijn er ongeveer 160 miljoen flessen geproduceerd.
Bijna 97% van de flessen wordt geëxporteerd naar 150 landen. De landen die de meeste flessen importeren zijn China en de VS.
Het probleem momenteel zijn de hoge importheffingen. China heeft vorig jaar oktober voorlopige importheffingen van 35% ingesteld. Deze importheffingen gelden op sterke drank uit het zuidwesten van Frankrijk. Voorheen ging ongeveer 20% tot 25% van de totale cognacexport naar China. Sinds de heffingen is de export met 60% gedaald.
De maatregelen die Peking nam kwamen voort uit het gegeven dat de Europese Unie extra heffingen op Chinese elektrische auto’s doorvoerde.
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt bovendien nu met strafheffingen op Europese producten. Hij vindt een heffing van 200% op alcoholische dranken uit Frankrijk en andere Europese landen een gepaste straf voor ‘oneerlijke handelspraktijken.’
40% tot 45% van de cognacexport gaat naar de VS. Dit levert de cognacindustrie een omzet van 1 miljard euro op. Als die ‘strafheffing’ dan daadwerkelijk komt, valt deze markt weg. Volgens Morillon worden er dan geen flessen cognac meer verkocht in Amerika.
Als Franse cognac niet meer verkocht kan worden in Amerika gaat de hele cognacindustrie eraan volgens Morillon. De voorzitter benadrukt dat het daarom belangrijk is dat de regeringen met elkaar gaan onderhandelen.
Morillon hoopt dat deze schade aan de cognacindustrie verholpen kan worden door onderhandelingen.
Bekijk hier onze cognacpagina.
Foto: Pexels