We gaan het in deze recensie vandaag hebben over de Takamaka Distillery Blend 2nd Edition. Dit
is geen doorsnee fles voor in je mixdrankje, maar een blend die met zorg en precisie is samengesteld. Hoe smaakt dat? We hebben de rum al uitgebreid geproefd, dus lees snel verder.
Rum als drank kan heel veelzijdig zijn en soms weet je dat je iets bijzonders in handen hebt. Distillery Edition #2 van Takamaka is precies zo’n
fles. Anderse dan andere flessen is er geen sprake van wereldwijde verkoop, maar is deze variant alleen
verkrijgbaar op de Seychellen.
Waarom? Omdat de master blender iets wilde maken
dat je niet overal tegenkomt. Een eerbetoon aan het eiland, maar ook aan het
vak van rum maken. En daarvoor trok master blender Steven Rioux alles uit de kast. En laten we eerlijk zijn:
dat maakt het alleen maar aantrekkelijker.
Wat tref je aan in de fles?
Zes verschillende componenten vormen de basis van deze blend
en het is zeker geen samenraapsel van willekeurige vaten. Je vindt onder
andere een 10 jaar oude rum die tropisch is gerijpt, twee ex-port cask rums van
drie jaar oud, een Bajan 8 jarige, een 10 jaar oude Amerikaanse vatgerijpte
rum, en een zogenoemd "pressed" element dat heeft mogen rijpen op
zowel Frans als Amerikaans eiken.
Alles is op basis van molasse en geproduceerd
via zowel pot als column stills. Er zijn geen kleurstoffen gebruikt, er is geen sprake van chill filtering. De fles is gebotteld
op een stevige 47,5% alcohol by volume en gelimiteerd tot 3.428 flessen. Kortom, iets wat je als rumliefhebber kunt waarderen.
Tumbler Glazen 100% Kristal - 2 pack - Ideaal voor Whiskey, Rum & Likeur - AmberGlass Pat.1
Een blend
met lokale trots en internationale klasse
We schenken een glas en wanen ons even op het eiland. De
geur is tropisch en warm met fruit tonen zoals perzik, rijpe banaan en
rozijnen. En daar stopt het niet bij. Er zit ook een stevige houttoon onder met
leer en vanille gevolgd door tropische specerijen.
We nemen een slokje en
concluderen dan mondgevoel heerlijk is. Het is fris, sappig en licht olieachtig.
We proeven perzik en rijpe mango en een vleugje citrus. Maar net als we denken “lekker tropisch,” maakt hij een verrassende
draai richting meer diepgang.
Vanille komt om de hoek kijken, gevolgd door
specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en een beetje kruidnagel. De smaak is niet overdreven,
maar wel mooi in balans.
We proeven dat dat dit geen snel in elkaar gedraaide
blend is, maar een product van geduld en vakmanschap. De afdronk is lang en warm, precies zoals het hoort na zo een smaakvol begin.
We ervaren een mix van donkere chocolade en koffiebonen maar ook een tikje eikenhout.
Takamaka Distillery Edition #2 is geen simpele rum om even
moeiteloos te drinken en te mixen. Dit is een blend om langzaam van te
genieten, om laagje voor laagje te ontdekken wat die te bieden heeft. Van
tropisch fruit tot kruidige verrassingen, van volle vanilletonen tot een lange,
smaakvolle afdronk met chocolade en koffie.
Wat deze rum ook extra bijzonder
maakt is het verhaal erachter. Een exclusieve blend, alleen verkrijgbaar op de
Seychellen met een bewust gekozen karakter dat zich onderscheidt van de massa.
Hou je van rum met diepgang en durf dan is Distillery Edition #2 een echte
aanrader. Helaas moet je daarvoor dus wel eerst naar de Seychellen, al is het geen straf om daar op vakantie te gaan.
+ Complex en gelaagd
+ Niet gefilterd en zonder kleurstoffen
+ Exclusief
- Alleen verkrijgbaar bij Takamaka distilleerderij en
Takamaka shop op de luchthaven van Seychellen