Wat begon met Servische likeur werd een stokerij met een missie

Lifestyle
donderdag, 03 juli 2025 om 8:10
rum stokerij de branding
Soms nemen mensen hun vakantieliefde mee naar huis. Dat is ook het geval bij Ton van Arkel, mede-eigenaar van Stokerij De Branding. Hij begon ooit met stoken in het buitenland en maakt nu onder andere Nederlandse rum.
In Servië stoken veel mensen hun eigen fruitlikeur. Overal en nergens staan regelmatig distilleerketels te pruttelen om zo sterke drank te maken. Ton van Arkel maakt op deze manier kennis met het distilleren als hij op zijn boerderij in Servië is.

Een hobby uit Servië

Op zijn boerderij is een hele lap grond aanwezig met daarop allerlei fruitbomen. Met een eigen stookinstallatie, die al in de boerderij aanwezig is, stookt Van Arkel tijdens zijn verblijf in Servië regelmatig fruitdistillaten.
Op dat moment is het niet meer dan een hobby. En dat bevalt hem prima, dankzij de goede en stevig ketel die hij heeft. Op een dag wil hij ook gaan distilleren in Nederland, maar dan merk hij dat er in ons kikkerland maar weinig informatie over ketels is.

Van je hobby je werk maken

Hij besluit uit te zoeken wat ervoor nodig is om ketels naar Nederland te halen en dat blijkt nogal wat te zijn. De contacten in Servië bij de maker van de ketels heeft hij al, maar de nodige vergunningen in Nederland nog niet.
Nadat hij dit geregeld heeft, laat van Arkel eerst een kleine ketel komen. Het is op dat moment 2018. De verkoop van distilleerketels wil Van Arkel eerst als hobby naast zijn andere baan doen, maar hij rekent niet op wat er vervolgens gebeurt.
Mensen kopen zijn ketels, maar stellen daar ook een heleboel vragen bij. Ze willen weten hoe een gekochte ketel precies werkt, hoe er gestookt moet worden, hoe fruit voorbereid moet worden en nog veel meer.
hmr 20250430 stokerij de branding 1493

De kneepjes van het vak

Het internet is op dat moment nog geen enorme bron van informatie, waardoor de ketelverkoper iets moet bedenken. Hij besluit informatie in te winnen bij Stokerij Lubberhuizen in Varik. Daar wordt verteld dat de mensen daar een uitgebreide stage hebben doorlopen in Duitsland.
Uiteindelijk komt Van Arkel in 2019 bij Syntra in Hasselt terecht, waar hij een jaar lang in de leer gaat om zo een meesterdistilleerder te worden. Hij wil alles weten van het vak distilleren en dat leert hij hier.
Onderdeel van de opleiding is het maken van een eindproef. Daarin moeten cursisten een bestaande distilleerderij tot in de puntjes beschrijven of een ondernemingsplan rondom een eigen distilleerderij maken. Van Arkel kiest voor dat laatste en besluit vrijwel meteen dat dit een rumstokerij moet zijn. Die drank vindt hij namelijk ondergewaardeerd en whisky maken lijkt ieder ander al te doen.
Rum drank zal bepalen of hij uiteindelijk ooit een stokerij op gaat zetten of niet, want dat plan is nog helemaal niet in steen gegoten. De trainers willen namelijk aan het einde van de cursus een zelfgemaakt product stoken en daar laat van Arkel het vanaf hangen.
‘Maar als ze (de trainers, red.) het uitspugen. Dan ben ik niet op de goede weg. Maar ze vonden het helemaal geweldig.’
- Ton van Arkel
Uiteindelijk wordt Van Arkel bekroond tot meesterdistilleerder en heeft hij alle kennis van ketels aan boord. Een distilleerderij wil hij nog niet opzetten. Eerst wil hij de handel in ketels verder uitbreiden en na wat jaren kan er dan altijd nog professioneel gestookt worden is het motto.

Een wijziging in de plannen

Alleen dan slaat COVID wereldwijd toe. Het gevolg: overal gesloten deuren. Van Arkel heeft ineens zeeën van tijd om handen. Daardoor besluit hij de distilleerderijplannen uit de koelkast te halen en maar meteen de distilleerderij op te zetten.
De naam van de distilleerderij wordt Stokerij De Branding. De inspiratie voor die naam haalt Van Arkel uit een oud, bekend zwembad uit de buurt.
Nu, inmiddels vijf jaar later is Stokerij De Branding naast de ketelverkoop een dagelijkse bezigheid van de distilleerder.
Hij heeft verschillende rums in zijn assortiment, waaronder een 4 jaar oude rum. Daarnaast worden er regelmatig likeuren zoals een walnotenrumlikeur gestookt.
Ton van Arkel

Whisky onderweg

Whisky heeft Stokerij De Branding nog niet, maar die is wel onderweg. In de kelder van de distilleerderij liggen verschillende vaten waarin spirit rijpt.
Over enkele jaren is het tijd om de eerste whisky van Stokerij de Branding uit het vat te halen, al is nog niet helemaal zeker op welke leeftijd dit gaat gebeuren.

Leren stoken met je eigen ketel?

Naast het runnen van zijn distilleerderij geeft Van Arkel zijn kennis ook graag door. Daarom worden er regelmatig cursussen en workshops gehouden, waarbij mensen hun eigen (fruit) distillaat leren maken of zelf aan de slag kunnen gaan met rum. De meesterdistilleerder heeft een aantal ketels staan die hiervoor gebruikt kunnen worden en een heel scala aan ingrediënten, van verschillende soorten kruiden tot aan houtsoorten.
Mensen die op zoek zijn naar een ketel om zelf hobbymatig of professioneel te gaan stoken, kunnen ook bij De Branding terecht. Er worden namelijk nog steeds uiteenlopende modellen van de koperen ketels verkocht, van enkele liters tot aan het grote werk om een professionele distilleerderij te runnen.
In de showroom die de distilleerderij rijk is, kunnen ketels eerst bewonderd worden, voordat er over gegaan wordt tot een aankoop. Bovendien geeft dat meteen de gelegenheid om kennis te maken met de mensen achter het bedrijf. Van Arkel en Erik ten Velde, mede-eigenaar van de distilleerderij, vinden persoonlijk contact erg belangrijk en spreken hun klanten erg graag.
Populair
Actueel
Laatste reacties