Misschien heb je het niet in de gaten, maar er wordt 'gewoon'
rum in Nederland gemaakt! Vandaag hebben we een interview met Willem van Walraven (27), de oprichter van Wilwa Distillers.
Hoe ben je erbij begonnen om een distilleerderij op te richten?
Het idee is ontstaan een aantal jaar geleden. Toen waren al die kleine ambachtelijke brouwerijen enorm in opkomst. Zelf had ik niet zoveel met brouwen, maar distilleren leek me wel heel erg leuk, en toch had ik toen nog niet gehoord van veel kleine ambachtelijke distilleerderijen. Ik dacht: dat moet toch met rum ook kunnen? Na enig onderzoek ben ik bij
Stokerij de Branding terecht gekomen, die hadden nog geen eigen cursus (
nu wel, red.) maar wezen mij op de opleiding van Geurt van Rennes in Hasselt België. Na de opleiding waren er nog veel drempels, maar we draaien inmiddels de productie en dat is een gigantische stap.
Wat maakt rum volgens jou zo’n mooi product?
De veelzijdigheid. Met rum kun je alle kanten op: van een lichte fruitige blanke rum tot een zware donkere spiced rum. Je kunt er echt alle kanten mee op.
Wat is de eerste rum die je zelf dronk?
De eerste rum die ik zelf gedronken heb, was een Bacardi White Rum. ik was een jaar of 18 en ik was me nog niet zo bewust van de smaakprofielen. Daarnaast was er in de kroeg die ik bezocht niet veel keuze. Wel had ik snel door dat de oakheart me beter beviel. Inmiddels ben ik ook daar helemaal uit gegroeid.
Kunnen mensen bij jou een rondleiding krijgen?
Ik heb nog geen mooi gepolijst verhaal opgezet met alle ins en outs. Dat gezegd hebbende mogen mensen mij zeker benaderen om te kijken of ik ze de stokerij kan laten zien en uitleg kan geven. Ik heb passie voor het vak en mijn zaak, en die deel ik graag. Voor een proeverij moeten mensen helaas nog wel even wachten, want dan wil ik eerst mijn slijterijvergunning rond hebben.
Wat is je mooiste rum herinnering?
Jaren geleden was ik aanwezig bij een feest in Tsjechië, hier heb ik een nieuwe vriend ontmoet die mij meteen een Bozkov Republika aanbood. De rest van de avond hebben we samen grote lol gehad onder het genot van diezelfde rum. Ik heb nog steeds contact en hoop hem een keer in Nederland een avond te voorzien van mijn eigen rum.
Hoeveel rumstokers heb je zelf al bezocht?
Echte rumstokers heb ik niet veel bezocht. Ik denk dat de enige Stokerij De Branding is. Mijn gedistilleerd avontuur is nog redelijk jong. Daarnaast ben ik niet veel buiten Europa geweest. Wel heb ik een aantal ander stokerijen bezocht. Teeling in Dublin bijvoorbeeld was erg leuk. Maar ik heb ook kleinere ambachtelijke stokerijen in Nederland bezocht. The Chamberick in Kamerik en Lubberhuizen zijn bijvoorbeeld echte aanraders.
Hoe kijk je aan tegen het rumlandschap in Nederland?
Ik zie veel potentieel. De rum markt is groeiende en steeds meer mensen zijn op zoek naar goede en bijzondere producten. Er komen ook steeds meer spelers bij die het ook aan zien komen. Voornamelijk blenders maar ook stokers zoals bijvoorbeeld Swaeg die een bijzonder lekkere rum maakt.
Van welke rum ben je écht onder de indruk?
Er zijn vele goede rums beschikbaar, zowel uit het buitenland als uit Nederland. Toch zal voor mij niks het winnen van de heerlijke fruitige rums die Geurt van Rennes maakt op de gespecialiseerde opleiding rum stoken in Hasselt. Fruitig en vol van smaak zonder het karakteristieke rum aroma te verliezen.
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Ik hoef geen grote speler te worden, sterker nog dat wil ik niet eens. Ik wil graag een boterham kunnen verdienen en mijn maat/werknemer Anton ook in dienst blijven houden. Verder wil ik gewoon doen wat ik echt leuk vind. Goede producten maken waar ik trots op ben en waar echte liefhebbers van kunnen genieten.
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die denken dat rum alleen maar zoet is?
Rum hoeft absoluut niet zoet te zijn. Hoewel er veel mensen gewend zijn aan en vaak zelfs houden van een zoete rum is dit verre van alles wat er bestaat, laat staan de mogelijkheden. Zelf zal ik niet eens snel verzoeting toevoegen. Bij mij kun je rekenen op echt wat anders. Zonder echt wat prijs te geven voor ik het volledig ontwikkeld heb, verwacht bijzondere kruiden in mijn spiced rums.