Chai latte is een warme Indiase drank. De drank heeft een zoete en kruidige smaak. Benieuwd hoe je deze drank zelf kunt maken? Volg dan dit recept.
Een chai latte is een romige drank met een lichtzoete en kruidige smaak. De drank wordt gemaakt van zwarte
thee, melk en verschillende specerijen.
Wat heb je nodig voor een chai latte?
Een chai latte kun je eenvoudig zelf thuis maken. Om deze drank te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Zwarte thee
- Melk
- Eventuele zoetstoffen zoals suiker of honing.
Ook heb je voor een traditionele chai latte specerijen nodig. Specerijen die heerlijk passen bij de drank zijn:
- Kaneel
- Kardemom
- Gember
- Kruidnagel
- Zwarte peper
Hoe maak je een chai latte?
Om zelf een kop chai latte te maken kun je de volgende stappen volgen:
- Laat het water koken met de specerijen hierin
- Laat het gekookte water vervolgens 5 minuten rusten
- Doe daarna een zakje zwarte thee bij het water en laat dit 3 tot 5 minuten intrekken.
- Voeg vervolgens melk en eventuele zoetstoffen toe.
- Verwarm het water 2 tot 3 minuten, maar laat het niet koken.
- Schenk vervolgens de drank in een glas door een zeefje
- Eventueel kun je er nog op geschuimde melk op doen om het uiterlijk van een latte macchiato te krijgen.
Oorsprong chai latte
De chai latte is ontstaan in India. Het woord ‘chai’ betekent
thee. Latte verwijst naar de op geschuimde melk die in de drank gaat. De drank wordt al heel lang gemaakt, maar op een andere manier dan die wij nu kennen.
In India heet de drank in veel gevallen
Masala Chai, wat letterlijk vertaald kan worden naar ‘kruidenthee.’ De Indiase variant is meestal ook een stuk kruidiger dan de chai lattes die wij in Nederland kennen. Chai lattes hebben vaak meer melk dan masala chai en zijn daardoor zachter van smaak.
De masala chai was een soort thee die van verschillende kruiden werd gemaakt. De drank werd gezien als Ayurvedisch geneesmiddel. Pas in de jaren 1800 werden de specerijen gemengd met zwarte thee. Dit kwam doordat Engeland destijds theeplantages in India had aangelegd.
Ook werd er toen pas melk en suiker toegevoegd aan de drank om de smaak te verzachten. Deze combinatie werd al gauw geliefd onder de bevolking. De masala chai werd daarom in India meer gedronken als lekkere drank, in plaats van als geneesmiddel.
Pas in de jaren 1990 ontstond de chai latte. Dit is de Amerikaanse variant op de masala chai. De chai latte is zachter en romiger van smaak. Starbucks en andere koffieketens hebben tot slot de chai latte wereldwijd erg populair gemaakt.