De gemiddelde Koreaan drinkt zo’n 90 flessen soju per jaar - dit moet je weten

Low Alcohol
maandag, 06 januari 2025 om 7:01
soju

Soju is de meest iconische en meest gedronken alcoholische drank van Korea. De gemiddelde Koreaan drinkt namelijk zo’n 90 flessen per jaar. Dat is niet zo gek want het wordt puur gedronken bij vrijwel elke maaltijd of door het te mengen met iets anders zoals je verder in dit artikel kunt lezen.

In dit artikel komen de volgende punten voorbij

  • Wat is soju?
  • De schrijfwijze van soju
  • Soju serveertips
  • Soju en bier
  • Soju pairing

Wat is soju?

Soju is oorspronkelijk een gedistilleerde likeur gemaakt van rijst, water en nuruk (een Koreaanse fermentatie starter) een proces dat heel veel lijkt op het maken van Japanse rijstwijn.

Tegenwoordig zijn de meeste commerciële soju een neutrale, kleurloze alcoholische drank, gemaakt van hoofdzakelijk rijst gecombineerd met ingrediënten als tarwe, gerst of zoete aardappelen en een alcoholpercentage van ongeveer 12 tot 53%.

Sinds 2007 is soju met een alcoholpercentage lager dan 20% populairder geworden. En sinds 2015 wordt ook fruit soju verkocht. Hierbij is soju gemengd met zoetstoffen.

Wat overigens gevaarlijk is aan deze variant is dat je vaak zoveel ervan drinkt dat je dronken kunt worden voor je dit door hebt. En een ander kenmerk is het feit dat bijna elke plek zijn eigen soju heeft, vergelijkbaar met ons bier.

De schrijfwijze van soju

Om de tegenhangers van soju in de omringende landen te vinden, zijn er twee manieren voor de schrijfwijze en productiemethode.

Van de schrijfwijze volgens het Koreaanse alfabet, 소주, word je niet veel wijzer. Gelukkig is de Chinese schrijfwijze ervan 燒酒 identiek aan de Chinese tegenhanger met de Chinese uitspraak shaojiu, in de volksmond bekender als baijiu, 白酒. De Japanse versie van soju heeft bijna dezelfde Chinese schrijfwijze 焼酎, wat wordt uitgesproken als Shōchū.

Soju serveertips

Omdat Korea een hiërarchische cultuur heeft is het normaal dat jongeren voor ouderen drank horen te serveren. Ben je onder vrienden? Zorg er dan voor dat je respect toont door voor elkaar te zorgen en voor de ander in te schenken. Dat gezegd hebbende zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee dient te houden:

●       In Korea is het niet onbeleefd om te vragen “Hoe oud ben je?” zodat de hiërarchie duidelijk wordt;

●       Je hoort de fles met twee handen vast te houden en het label zichtbaar te hebben voor degene voor wie je inschenkt;

●       Op diens beurt houdt degene die wordt geserveerd het shotglas met twee handen vast;

●       Je schenkt niet voor jezelf

Soju drink je meestal onverdund koud in een volledig of half gevuld shotglas. Je proost op het eerste glas en drinkt dat in één keer leeg. De volgende shots kun je drinken naar wens: halve shotjes, kleine slokjes, je mag het zelf weten.

Wees er wel op bedacht dat er nog vaak wordt geproost gedurende de hele bijeenkomst!

Soju en bier

Vind je het niks om soju onverdund te drinken is somaek, een samentrekking van “soju” en “maekju” (Koreaans voor bier), een populaire manier om soju verdund te drinken.

Je begint met een shot soju (60 ml) in een 148 ml glas en vult het aan met zoveel bier als je wilt. Heb je geen idee of voorkeur? Dan zijn er speciale somaekbierglazen, hierna bierglazen, met markeerlijnen voor verschillende gouden mengratios.

Meng vervolgens het mengsel met een lepel, of als je zin hebt in een feestje probeer dan…:

●       een sojubom vul een bierglas halfvol bier en gooi daarin een shotglas helemaal gevuld met soju en drink het meteen op.

●       Seoul train is een variant hierop; hier heb je een rij bierglazen halfvol gevuld met bier, daarop balanceer je shotglazen op de randen van de bierglazen. Je laat het eerste shotglas omvallen en wacht tot de shotglazen een voor een in de volgende bierglazen zijn gevallen om vervolgens de somaek op te drinken.

Soju pairing

In Korea zijn drank en eten onafscheidelijk in zoverre dat er zelfs een aparte categorie genaamd anju bestaat. Anju kan iets zijn als kleine bijgerechten of grotere bijgerechten en entrees.

Een aantal voorbeelden van anju zijn:

  • gedroogde fijngesneden vis
  • budae jigae (pittige soep met ingeblikte ham, mais en andere types ingeblikte legerrantsoenvlees)
  • kong-bul (taugé met bulgolgi, Koreaanse stijl gemarineerde dunne rundvleesplakken)
  • Samgyupsal (gebarbecued varkensbuik)
  • Koreaanse BBQ
  • Bossam (gekookte varkensbuik)
  • DooBoo Kimchi
  • gamjatang (varkensbeenderensoep)
  • Hweh (Koreaanse stijl sashimi)
  • Jokbal (Varkensbeen gekookt in een gekruide sojasaus marinade)
  • Maeuntang (pittige visstoofpot)

Zoals je kunt zien uit de voorbeelden zijn de combinaties vrijwel eindeloos en je zult Koreanen soju zien drinken met allerlei soorten gerechten.

Houd onze soju pagina in de gaten.

Populair
Actueel
Laatste reacties