Soju is de meest iconische
en meest gedronken alcoholische drank van Korea. De gemiddelde Koreaan drinkt namelijk
zo’n 90 flessen per jaar. Dat is niet zo gek want het wordt puur gedronken bij
vrijwel elke maaltijd of door het te mengen met iets anders zoals je verder in
dit artikel kunt lezen.
In dit artikel komen de volgende punten voorbij
- Wat is soju?
- De schrijfwijze van soju
- Soju serveertips
- Soju en bier
- Soju pairing
Wat is soju?
Soju is oorspronkelijk
een gedistilleerde likeur gemaakt van rijst, water en nuruk (een Koreaanse
fermentatie starter) een proces dat heel veel lijkt op het maken van Japanse
rijstwijn.
Tegenwoordig zijn de
meeste commerciële soju een neutrale, kleurloze alcoholische drank, gemaakt van
hoofdzakelijk rijst gecombineerd met ingrediënten als tarwe, gerst of zoete
aardappelen en een alcoholpercentage van ongeveer 12 tot 53%.
Sinds 2007 is soju met
een alcoholpercentage lager dan 20% populairder geworden. En sinds 2015 wordt
ook fruit soju verkocht. Hierbij is soju gemengd met zoetstoffen.
Wat overigens gevaarlijk
is aan deze variant is dat je vaak zoveel ervan drinkt dat je dronken kunt
worden voor je dit door hebt. En een ander kenmerk is het feit dat
bijna elke plek zijn eigen soju heeft, vergelijkbaar met ons bier.
De schrijfwijze van soju
Om de tegenhangers van soju in de omringende landen te vinden, zijn er twee
manieren voor de schrijfwijze en productiemethode.
Van de schrijfwijze volgens het Koreaanse alfabet, 소주, word je niet veel wijzer. Gelukkig
is de Chinese schrijfwijze ervan 燒酒 identiek aan de
Chinese tegenhanger met de Chinese uitspraak shaojiu, in de volksmond
bekender als baijiu, 白酒.
De
Japanse versie van soju heeft bijna dezelfde Chinese schrijfwijze 焼酎, wat wordt uitgesproken als Shōchū.
Soju
serveertips
Omdat Korea een
hiërarchische cultuur heeft is het normaal dat jongeren voor ouderen drank
horen te serveren. Ben je onder vrienden? Zorg er dan voor dat je respect toont
door voor elkaar te zorgen en voor de ander in te schenken. Dat gezegd hebbende
zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee dient te houden:
●
In Korea is
het niet onbeleefd om te vragen “Hoe oud ben je?” zodat de hiërarchie duidelijk
wordt;
●
Je hoort de
fles met twee handen vast te houden en het label zichtbaar te hebben voor degene voor wie
je inschenkt;
●
Op diens
beurt houdt degene die wordt geserveerd het shotglas met twee handen vast;
●
Je
schenkt niet voor jezelf
Soju drink je meestal onverdund koud in een volledig of half gevuld shotglas. Je proost op het eerste glas en drinkt dat in één keer leeg. De
volgende shots kun je drinken naar wens: halve shotjes, kleine slokjes, je mag
het zelf weten.
Wees er wel op bedacht
dat er nog vaak wordt geproost gedurende de hele bijeenkomst!
Soju en bier
Vind je het niks om soju
onverdund te drinken is somaek, een
samentrekking van “soju” en “maekju”
(Koreaans voor bier), een populaire manier om soju verdund te drinken.
Je begint met een shot
soju (60 ml) in een 148 ml glas en vult het aan met zoveel bier als je wilt.
Heb je geen idee of voorkeur? Dan zijn er speciale somaekbierglazen, hierna
bierglazen, met markeerlijnen voor verschillende gouden mengratios.
Meng vervolgens het
mengsel met een lepel, of als je zin hebt in een feestje probeer dan…:
● een
sojubom vul een bierglas halfvol bier en gooi daarin een shotglas helemaal
gevuld met soju en drink het meteen op.
●
Seoul train
is een variant hierop; hier heb je een rij bierglazen halfvol gevuld met bier,
daarop balanceer je shotglazen op de randen van de bierglazen. Je laat het
eerste shotglas omvallen en wacht tot de shotglazen een voor een in de volgende
bierglazen zijn gevallen om vervolgens de somaek op te drinken.
Soju pairing
In Korea zijn drank en
eten onafscheidelijk in zoverre dat er zelfs een aparte categorie genaamd anju
bestaat. Anju kan iets zijn als kleine bijgerechten of grotere bijgerechten en
entrees.
Een aantal voorbeelden
van anju zijn:
- gedroogde
fijngesneden vis
- budae jigae
(pittige soep met ingeblikte ham, mais en andere types ingeblikte
legerrantsoenvlees)
- kong-bul (taugé met bulgolgi,
Koreaanse stijl gemarineerde dunne rundvleesplakken)
- Samgyupsal
(gebarbecued varkensbuik)
- Bossam
(gekookte varkensbuik)
- gamjatang
(varkensbeenderensoep)
- Hweh
(Koreaanse stijl sashimi)
- Jokbal
(Varkensbeen gekookt in een gekruide sojasaus marinade)
- Maeuntang
(pittige visstoofpot)
Zoals je kunt zien uit de
voorbeelden zijn de combinaties vrijwel eindeloos en je zult Koreanen soju zien
drinken met allerlei soorten gerechten.
Houd
onze soju pagina in de gaten.