Champagne wordt gedronken tijdens de jaarwisseling of als er echt iets te
vieren valt. Verder zien we champagne als luxeproduct en is dit dus niet zomaar een drank die je even op een gewone dag drink. Maar hoe is deze associatie tot stand gekomen?
Champagne wordt wegens verschillende redenen als luxeproduct bestempeld. De eerste reden is dat de drank alleen gemaakt mag worden in een bepaald gebied, de Champagne wijnstreek in Frankrijk.
Ook is de drank ingewikkeld om te maken. De mousserende wijn is daarom zeldzamer dan andere wijnsoorten en daardoor kan er een behoorlijk prijskaartje aan hangen.
Geschiedenis champagne
De drank is per toeval ontdekt in de zeventiende eeuw. De wijn was namelijk gaan bruisen bij een tweede vergisting van de drank. Dit gebeurde doordat het proces in het koude klimaat was gestopt en zichzelf hervatte toen het warmer werd. Hierdoor ontstond er koolzuur in de drank.
Champenois
Er werd veel geëxperimenteerd met het ontwikkelen van champagne. Uiteindelijk is er een methode ontstaan, die vandaag de dag nog altijdgebruikt wordt om de mousserende wijn te maken.
Deze methode heet méthode champenois en is erg arbeidsintensief. Ook mogen er alleen specifieke druivensoorten gebruikt worden om champagne te maken.
De meest voorkomende druivensoorten die gebruikt worden zijn de Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay druif.
De drank werd al snel populair onder het Franse koningshuis. Vooral koning Lodewijk XV en later Lodewijk XVI dronken veel champagne. Andere mensen van adel en rijke burgers namen deze gewoonte over.
Hierdoor kreeg de drank een hoog prijskaartje, waardoor de gewone burger champagne niet kon betalen. De geschiedenis van de drank is een grote reden waardoor champagne de exclusieve en luxe associatie heeft gegeven.
Beperkte productie
In tegenstelling tot veel andere dranken is er voor champagne een beperkte productie. Dit komt doordat de drank een lang en ingewikkeld rijpingsproces heeft. Ook is de productie beperkt omdat alles gemaakt moet worden in slechts één gebied, met enkele druivensoorten.
Doordat er strenge regels zijn voor het maken van champagne ontstaat er een schaarste. Dit maakt de drank nog exclusiever en draagt bij aan de luxe associatie.
Bekijk hier onze
champagnepagina.
Foto: Pexels