Veel mensen verwarren
Disaronno en Amaretto met elkaar. Dat is niet heel vreemd, want de twee dranken hebben veel met elkaar gemeen. Wij leggen hier de belangrijkste verschillen uit.
Wat is Amaretto?
Amaretto is een
likeur afkomstig uit Italië. De drank wordt gemaakt van amandelen, abrikozenpitten, suiker en soms ook toegevoegde kruiden of aroma’s. Amaretto betekent ‘een klein beetje bitter’. Dit is een referentie naar hoe de drank smaakt. Het smaakprofiel van de drank is een combinatie van zoet en bitter. Eventuele andere smaken zijn afhankelijk van de producent.
Wat is Disaronno?
Disaronno is ook een Italiaanse likeur. De drank wordt vaak verward met Amaretto wegens de amandelachtige smaak. Disaronno is zacht en zoet van smaak, met tonen van karamel en vanille. Het recept van Disaronno is geheim. Hierdoor is het dus onbekend wat er precies in de drank gaat.
Disaronno is een soort Amaretto met geheime ingrediënten. Het merk heeft een sterke merkidentiteit opgebouwd als eigen dranksoort. Hierdoor wordt het geen Amaretto meer genoemd. Sinds 2001 is het woord Amaretto ook van het etiket van de flessen gehaald. Sindsdien heet de drank ‘Disaronno Originale.’
Belangrijkste verschillen op een rijtje
De dranken hebben veel overeenkomsten. De belangrijkste overeenkomst is de amandelsmaak. Ook zijn de dranken beide Italiaans en gebruiken in veel gevallen vergelijkbare ingrediënten.
Om de dranken van elkaar te kunnen onderscheiden zetten wij de belangrijkste verschillen op een rijtje:
Amaretto is:
- Zoet en bitter
- Gemaakt van amandelen of abrikozenpitten
- Is een soort likeur
- Heeft vaak een vrijgegeven recept, afhankelijk per producent
- Ingrediënten en smaken kunnen verschillen
Disaronno is:
- Een merk
- Gebruikt oliën die uit abrikozenpitten komen
- Zoet van smaak
- Heeft een geheim familierecept
- Heeft slechts een hele lichte bittere smaak
Amaretto en Disaronno hebben veel gemeen, voornamelijk door de kenmerkende amandelsmaak. De dranken hebben ook duidelijke verschillen, zoals de bitterheid en ingrediënten. Dit waren de belangrijkste verschillen tussen amaretto en Disaronno.
Foto: Pexels