Als je op pad gaat naar Parijs en besluit om op het terras
een wijntje te drinken, moet je goed opletten. Het is namelijk niet
gegarandeerd dat de wijn die je koopt ook de wijn is die je krijgt. Er wordt
namelijk massaal gefraudeerd.
Anonieme medewerkers van restaurants in Parijs hebben aan de
Franse krant Le Parisien een opvallende biecht gedaan. Ze hebben namelijk verteld
dat klanten die duurdere wijn kopen, vaak goedkopere wijn in hun glas krijgen
dan ze denken. Op deze manier willen de restauranthouders hun winst
maximaliseren, ten koste van de klant.
Vooral toeristen krijgen vaak goedkope wijn
Volgens de Franse krant wordt deze truc vooral op
toeristische locaties uitgehaald. De werkgevers eisen dan van werknemers in de
bediening dat er duurdere wijn verkocht wordt, maar een wijn van een goedkoop
B-merk schenken. Er wordt dus massaal gefraudeerd op verzoek van de baas.
In het Montmartre district zag een medewerker van de
bediening Amerikanen gaan zitten. Hij wist direct dat deze mensen opgelicht
zouden gaan worden door het restaurant.
Een van de medewerkers meldde aan de krant dat het zelfs bij
iedereen, behalve de vaste klanten gebeurt. Een ander heeft overgebleven wijn bij
elkaar gedaan tijdens Happy Hour, een dure Bardolino met goedkope Chianti
verwisseld en andere dingen.
Undercover sommeliers ontdekken de waarheid
Le Parisien voerde een eigen onderzoek uit naar de meldingen
van de medewerkers. Daarvoor zijn Gwilherm de Cerval, journalist en voormalig sommelier,
en Marina Giuberti, sommelier en wijnhandelaar, op pad gestuurd.
Zij deden zich voor als toeristen en al heel snel
ontdekten ze de waarheid. Een van de bezochte locaties schonk een goedkope
Sauvignon Blanc wijn als een glas Chablis wijn van 8,50 euro.
Een andere plek bestelde de undercover sommeliers een glas Sancerre
van 7,50 euro. Ook in dit glas zat een goedkope Sauvignon blanc.
Alcoholvrije wijn wit - ideale frisse lente wijn- 750 ml
Hoewel de sommeliers meteen in de gaten hadden dat ze goedkope
wijn kregen, geldt dat voor de meeste klanten niet. Slechts één keer merkte een
klant dat hij opgelicht werd volgens de anonieme medewerkers. Dit was dan ook
een sommelier die vaker dure wijnen dronk.
Om welke restaurants het precies gaat, is onbekend. Wees dus
op je hoede als je in Parijs een glaasje wijn bestelt. Het helpt overigens niet
om naar de fles te vragen, gezien deze vaak hervuld worden met goedkopere wijn.