Nederland heeft een belangrijke mijlpaal bereikt als het op bier aankomt. Er zijn namelijk 500 officiële biersommeliers in ons land. Afgelopen week is het 500e diploma door StiBON uitgedeeld na een tweedaagse afrondende opleiding.
De opleiding werd bij de Doemens Academy in Gräfelfling bij Müinchen gevolgd door verschillende kandidaten. 19 daarvan mogen zich voortaan biersommelier noemen. Henri Reuchlin, coördinator van StiBON Bieropleidingen, is erg blij met de mijlpaal.
‘Het laat zien dat een veelzijdige biercultuur leeft in Nederland.’- Henri Reuchlin
Een biersommelier is niet zomaar iemand die een biertje voor je tapt. Het is iemand die werkzaam is in de horeca, de groothandel, retail, brouwerijen of zelfstandig aan de slag is. Een sommelier heeft altijd een professionele opleiding gevolgd waardoor hij of zij gespecialiseerd is en bier en combinaties van bier en eten.
Er zijn talloze varianten van biersommeliers die de details over de drank van A tot Z kennen. Zo heb je sommeliers die trainingen of uitgebreide proeverijen geven, maar ook sommeliers die zingen of schrijven.
Er zijn momenteel meer dan 500 gediplomeerde biersommeliers in ons land en dat aantal belooft snel te groeien. In februari en maart starten er namelijk weer nieuwe opleidingen Bierambassadeur niveau 1 bij StiBON op verschillende plekken in ons land. Dit is de basiskennis waarin biertypen, grondstoffen en meer uitgelegd worden.
De mensen die deze opleiding afronden kunnen vervolgens weer doorstromen naar een opleiding niveau 2 met meer diepgaandere bierkennis en bevat een praktijkdag. Tot slot volgt er niveau 3, de meest specialistische opleiding, waarna mensen officieel biersommelier zijn. Aan het einde is een examen bij Doemens in München. Voor iedereen die de titel biersommelier verdient geldt dat deze dan meteen ook internationaal geldig is.
En dat is nog niet alles, De organisatie verzorgt binnenkort ook een nieuwe opleiding in samenwerking met Lentiz onderwijsgroep. Deze opleiding leidt mensen op tot brouwer.