Ooit was het een nichemarkt, maar tegenwoordig kun je het
niet meer wegdenken uit de kroeg en bij festivals: alcoholvrij
bier.
0.0 is overal
te vinden en groeit
razendsnel.
FAQ
- Is alcoholvrij bier echt zo populair?
Ja. Eén op de veertien biertjes is alcoholvrij, en dat groeit snel
richting één op de tien.
- Waarom is het nu populair?
Het bier is makkelijker te maken en smaakt een stuk beter dan vroeger.
- Waar duikt het allemaal op?
In cafés en festivals komt het steeds meer voorbij.
Alcoholvrij bier in opmars
De cijfers van alcoholvrij bier liegen er niet om. De
verkoop van het bier nam afgelopen jaar met 31 procent toe. Een stijging die
explosief te noemen is volgens biermakers AB InBev en Heineken. Dit zijn
overigens alleen maar de cijfers van Europa, waar 0.0- bier op steeds meer
plekken te vinden is.
De drank is op veel locaties te vinden. Zo zijn er steeds meer festivals met alcoholvrij bier en zelfs complete alcoholvrije bars. Daarnaast is het in cafés steeds vaker op tap te vinden.
Alcoholvrij op de tap
Steeds meer cafés nemen alcoholvrij bier serieus genoeg om
het op de tap te zetten. Heineken meldt een toename van 10.000 locaties
wereldwijd waar dat gebeurt. Dat is een kwart meer dan het jaar ervoor.
Fred Teeven, de voorzitter van Nederlandse Brouwers zegt dat
het niet voor niets en plek op de tap krijgt. Volgens kenners is de smaak ervan
vele malen beter. Zo smaakte volgens Raoul van Neer, eigenaar van 0.0 winkel
Ondernulpuntvijf, vroeger bier zonder alcohol niet best.
‘Laten we eerlijk zijn: de eerste alcoholvrije bieren
smaakten naar nat brood.’
- Fred TeevenTegenwoordig is dat wel anders. Er is niet alleen veel meer
te vinden, het smaakt ook bijna net zo goed als bier met alcohol.
Fun Fact: De beste alcoholvrije bieren zijn niet altijd een
‘vervanging’ van gewoon bier. Er worden tegenwoordig allerlei smaken gemaakt die alleen alcoholvrij voorbij komen. Denk aan bier met een ananassmaak.