Na vijf jaar stopt Brewery 22Four uit Monster met het commercieel brouwen van bier. De brouwers maakten naam met hun peperbier, gebrouwen in samenwerking met Westlandpeppers. De brouwactiviteiten worden teruggebracht naar hobbyniveau in de eigen schuur.
Markt verzadigd, tijd tekort
Dennis Lefeber, Rob Kool en Johan Nederpel begonnen vijf jaar geleden met hun brouwerij in het Westland. Ze vielen op met bijzondere bieren, waaronder een blond bier met Spaanse pepers. Toch bleek doorgroeien lastig. 'We kampten met een verzadigde markt, de tijd die de brouwerij vergde en een gebrek aan marketingaffiniteit,' aldus de brouwers tegenover omroep WOS.
Ze merkten dat het lastig was om een plek te veroveren tussen de grote hoeveelheid kleine en middelgrote brouwerijen in Nederland. Het is iets waar veel brouwers momenteel mee te maken hebben. De focus op het brouwen zelf bleef leuk, maar alles eromheen – distributie, promotie, verkoop – werd steeds zwaarder.
De brouwers kiezen nu voor een stap terug: niet stoppen met brouwen, maar wel met commercieel hun product verkopen. In de eigen schuur blijven ze bieren ontwikkelen en brouwen, maar alleen nog voor eigen gebruik en voor bekenden. 'Wat begon als een grap, met het serveren van thuis gebrouwen bieren voor BBQ-proeverijen met vrienden, groeide uit tot een gerespecteerde craft beer-brouwerij met provinciale reputatie", blikken de bierbrouwers nu terug.
Brewery 22Four is daarmee niet de eerste kleine brouwerij die de afgelopen jaren stopt of afschaalt. De Nederlandse biermarkt groeit minder hard dan voorheen en het aantal nieuwe initiatieven is groot. Toch blijft het experimenteren bestaan, alleen nu weer aan de keukentafel of in de schuur – waar het voor veel brouwers ooit begon.
De brouwerij werd in de zomer van 2020 opgericht. De naam Brewery 22Four is overigens afkomstig van het huisnummer 224 waarop het gevestigd is.