In de Verenigde Staten was het vroeger enorm populair:
kerstboombier. En ook Nederland had sinds 2019 kerstboombier. Dit werd gemaakt
bij de duurzame
brouwerij Lowlander in Amsterdam. Maar dat tijdperk is voorbij.
Op NH Nieuws valt te
lezen dat de Amsterdamse brouwer gestopt
is met kerstboombier en ook de alcoholvrije variant daarvan. Het maken van
bier
van de naaldbomen van kerstbomen is niet een heel eenvoudig proces. Het is té
arbeidsintensief.
Meer tijd tijdens de pandemie
De eerste versie van de kerstboombier kwam middenin de pandemie
van de grond, nadat het idee in 2018 op kwam borrelen. Toen werden er door
vrijwilligers divers kerstbomen ingezameld. Dat gebeurde in een periode dat
veel mensen tijdens covid thuis zaten en simpelweg meer vrije tijd hadden.
Het is een intensieve klus om kerstbomen bij mensen thuis af
te halen. Daarnaast moeten alle naalden handmatig van de bomen gehaald worden om
die te kunnen gebruiken voor het bier. Tel daarbij op dat vorig jaar bijna de
helft van de bomen voor het bier is afgekeurd en het feest is compleet.
'Omdat ze waren bewerkt met chemicaliën, zoals kunstsneeuw, of omdat ze geen kluit hadden.'
- Sam Sierink, medewerker bij de duurzame brouwerij Lowlander.Het leek zo’n goed idee om de bomen in te zamelen voor bier.
Jaarlijks worden er meer dan 2,5 miljoen kerstbomen verkocht en ongeveer de
helft daarvan verdwijnt aan de straat.
Sparrenzoet was een groot succes
Overigens was een ander drankje een groot succes afgelopen
periode. Stokerij Twentse Ketels kwam met Sparrenzoet, een likeur gemaakt van
dennenbomen. NOS
maakte hierover een item. In reactie met Thirsty Monkeys
liet Maarten jan Leppink, bedenker van de drank, eerder al weten dat de
likeuren als warme broodjes over de toonbank gingen. De drank is inmiddels dan
ook uitverkocht.
Heb jij weleens een drankje gedronken met daarin kerstbomen verwerkt? Laat het ons vooral weten in de reacties onder dit artikel.
Houd ook
onze bier-pagina in de gaten.