Tegenwoordig kan een BOB een alcoholvrij biertje of
wijntje drinken. Maar dat blijkt
lang niet altijd echt alcoholvrij te zijn. De brancheverenigingen van Nederlandse
brouwers willen daar duidelijkheid over.
Zo meldt
NOS.
In Nederland mag ‘alcoholvrij’ bier of
wijn een heel klein beetje alcohol bevatten. Om precies te zijn mag er in het
bier 0,1 procent alcohol zitten. Voor wijn is dat 0,5 procent. Op zich is dat
niet verwarrend, maar wel als je naar andere landen kijkt.
Alcoholvrij betekent overal iets anders
Nederland hanteert namelijk andere regels dan
ander Europese landen. Sterker nog, de regels om de term alcoholvrij op een fles te mogen
zetten zijn overal anders. In Duitsland en België mogen dranken bijvoorbeeld alcoholvrij
heten als er minder dan 0,5 procent alcohol in zit. Voor Franse en Italiaanse ‘alcoholvrije’
dranken geldt dat er maximaal 1,2 procent alcohol in mag zitten.
Al deze buitenlandse producten, komen ook in
de Nederlandse schappen terecht. Zo is er in de gemiddelde supermarkt, naast
Heineken en Hertog Jan
0.0 bier, Warsteiner Alcoholfrei bier te vinden. En daar
zit meer dan 0,05 procent alcohol in, oftewel meer dan is toegestaan voor alcoholvrije
dranken in Nederland.
Alcoholvrij versus non-alcoholic
Wat brancheverenigingen verwarrend vinden is het gebruik van de termen ‘alcoholvrij’ en ‘non-alcoholic’.
Ook daar zit namelijk een verschil tussen. In Europa mag drank met alcohol
tot 0,5 procent ‘non-alcoholic’ mag heten.
Dit is hoger dan de regel voor de term ‘alcoholvrij’.
Daarom kiezen sommige brouwers voor deze term op hun producten van 0,4 procent.
Deze brouwers houden zich aan de Europese regels, maar verwarren de consument
hiermee. Zo beweert Jos Oostendorp van branchevereniging Craft.
‘Er zijn mensen die echt geen druppel willen
drinken, omdat ze allergisch zijn voor alcohol of om andere redenen. Iedereen
heeft er belang bij om te weten wat erin zit.’
- Jos OostendorpAnne Lutgerink van het Voedingscentrum is het
hiermee eens. Zij gaat nog een stap verder door het woord ‘misleidend’ te gebruiken. Er wordt
volgens haar een verkeerde suggestie gedaan.
Etiketten onder de loep
De etiketten van alcoholvrije en
non-alcoholische dranken gaan de komende tijd onderzocht door de Nederlandse Voedsel-
en Warenauthoriteit (NWVA). Zij zal zich richten op de term non-alcoholic en of
dit misleidend is. Op basis van de bevindingen wordt besloten of er
aanpassingen moeten komen.
Verder worden er momenteel gesprekken tussen
brouwersverenigingen gevoerd. Het doel is om meer eenheid in etiketten te creëren. De Europese consument
moet namelijk weten waar deze aan toe is. Het probleem is alleen dat niet elk
land zit te wachten op veranderingen.
Zoals het nu is, is het in elk geval goed
opletten hoeveel alcohol er daadwerkelijk in je ‘alcoholvrije’ drankje zit.
Houd
onze 0.0 pagina in de gaten.