Hoe alcoholvrij is alcoholvrij? Sommigen vinden de term misleidend

Nieuws
maandag, 06 januari 2025 om 5:23
monkey met bier

Tegenwoordig kan een BOB een alcoholvrij biertje of wijntje drinken. Maar dat blijkt lang niet altijd echt alcoholvrij te zijn. De brancheverenigingen van Nederlandse brouwers willen daar duidelijkheid over. Zo meldt NOS.

In Nederland mag ‘alcoholvrij’ bier of wijn een heel klein beetje alcohol bevatten. Om precies te zijn mag er in het bier 0,1 procent alcohol zitten. Voor wijn is dat 0,5 procent. Op zich is dat niet verwarrend, maar wel als je naar andere landen kijkt.

Alcoholvrij betekent overal iets anders

Nederland hanteert namelijk andere regels dan ander Europese landen. Sterker nog, de regels om de term alcoholvrij op een fles te mogen zetten zijn overal anders. In Duitsland en België mogen dranken bijvoorbeeld alcoholvrij heten als er minder dan 0,5 procent alcohol in zit. Voor Franse en Italiaanse ‘alcoholvrije’ dranken geldt dat er maximaal 1,2 procent alcohol in mag zitten.

Al deze buitenlandse producten, komen ook in de Nederlandse schappen terecht. Zo is er in de gemiddelde supermarkt, naast Heineken en Hertog Jan 0.0 bier, Warsteiner Alcoholfrei bier te vinden. En daar zit meer dan 0,05 procent alcohol in, oftewel meer dan is toegestaan voor alcoholvrije dranken in Nederland.

Alcoholvrij versus non-alcoholic

Wat brancheverenigingen verwarrend vinden is het gebruik van de termen ‘alcoholvrij’ en ‘non-alcoholic’. Ook daar zit namelijk een verschil tussen. In Europa mag drank met alcohol tot 0,5 procent ‘non-alcoholic’ mag heten.

Dit is hoger dan de regel voor de term ‘alcoholvrij’. Daarom kiezen sommige brouwers voor deze term op hun producten van 0,4 procent. Deze brouwers houden zich aan de Europese regels, maar verwarren de consument hiermee. Zo beweert Jos Oostendorp van branchevereniging Craft.

‘Er zijn mensen die echt geen druppel willen drinken, omdat ze allergisch zijn voor alcohol of om andere redenen. Iedereen heeft er belang bij om te weten wat erin zit.’
- Jos Oostendorp

Anne Lutgerink van het Voedingscentrum is het hiermee eens. Zij gaat nog een stap verder door het woord ‘misleidend’ te gebruiken. Er wordt volgens haar een verkeerde suggestie gedaan.

Etiketten onder de loep

De etiketten van alcoholvrije en non-alcoholische dranken gaan de komende tijd onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit (NWVA). Zij zal zich richten op de term non-alcoholic en of dit misleidend is. Op basis van de bevindingen wordt besloten of er aanpassingen moeten komen.

Verder worden er momenteel gesprekken tussen brouwersverenigingen gevoerd. Het doel is om meer eenheid in etiketten te creëren. De Europese consument moet namelijk weten waar deze aan toe is. Het probleem is alleen dat niet elk land zit te wachten op veranderingen.

Zoals het nu is, is het in elk geval goed opletten hoeveel alcohol er daadwerkelijk in je ‘alcoholvrije’ drankje zit.

Houd onze 0.0 pagina in de gaten.

Populair
Actueel
Laatste reacties