Horeca heeft last van verminderde alcoholconsumptie

Nieuws
donderdag, 24 april 2025 om 12:03
mocktails jpg
Mocktails of andere alcoholvrije dranken stijgen in populariteit. Er wordt dan ook steeds vaker voor een alcoholvrije drank gekozen. Dit is positief voor de volksgezondheid, maar minder goed voor de horecazaken.
Laurent Locquet, uitbater van het Aziatische restaurant A Food Affair, ziet de alcoholconsumptie flink dalen. Er wordt al voor een langere periode minder alcohol besteld door consumenten, maar in het afgelopen jaar was het aantal alcoholbestellingen het laagst.
Ook Hertog Jan, een tweesterrenrestaurant gelegen in Antwerpen, merkt dat er flink minder alcohol gedronken wordt.
Joachim Boudens, sommelier en mede-eigenaar, ziet dat er veel minder consumenten kiezen voor een bijpassende wijn bij hun maaltijd. Volgens Boudens kozen in 2018 nog zo'n 80% tot 90% van de consumenten een bijpassende wijn. Nu is dit slechts 50%.
Slechts een klein aantal mensen kiest voor een bijpassende alcoholvrije drank.
Bavaria 0.0% Ginger Lime blik 33cl - 12-pack Image
Bavaria 0.0% Ginger Lime blik 33cl - 12-pack
EUR21.75
Op voorraad
Koop op bol.

Winstmarges zitten voornamelijk op drank

Veel horecazaken hebben vaak hogere winstmarges op alcoholische drank dan op andere producten. Als de inkomsten voor drank dus dalen heeft de horeca hier flink last van. Eten is al duurder geworden wegens inflatie, stijgende personeelskosten, huur en ingrediënten. Er is dus weinig mogelijk om eten nog duurder te maken en om de kosten te compenseren.
De kostenstructuur moet dus worden aangepast om nog steeds winst te maken. Volgens horecazaken wordt er veel vaker slechts één glas wijn besteld of zelfs alleen een glas water.

Alcoholvrije alternatieven kunnen mogelijk de oplossing zijn

Veel horecagelegenheden hebben hun menukaart al uitgebreid met alcoholvrije dranken. Alcoholvrij bier, aperitieven en mocktails zijn erg gewild onder consumenten. Ondanks het uitgebreide aanbod kost het maken van alcoholvrije dranken veel tijd.
Een mocktail kan namelijk al erg snel te zoet worden. Hierdoor wordt er door horecaondernemers geëxperimenteerd met kruiden om de dranken voller van smaak te maken en ook minder zoet.
Een goed alcoholvrij alternatief kan voor horecazaken vaak wel evenveel kosten als een alcoholhoudende drank. Een goede alcoholvrije wijn bijvoorbeeld kan een vergelijkbare prijs hebben als een gewone fles wijn, alleen heeft een alcoholhoudende fles wijn een hoger winstmarge.
Ook geldt voor een mocktail dat deze zelfgemaakt moet worden, op eigen recept. Dit is dus arbeidsintensiever dan een goede fles wijn uit de kelder halen.
Bekijk hier onze 0,0 pagina.
Foto: Pexels
Populair
Actueel
Laatste reacties