In 2023 kwamen flink wat mensen met letsel op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis terecht. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien mensen alcohol had gedronken voordat zij gewond raakten.
Het onderzoek is uitgevoerd door VeiligheidNL. Het kenniscentrum denkt dat er ongeveer 62.000 ongelukken zijn gebeurd waar alcohol een rol in speelde. Dit zijn vaak ongelukken als van de trap vallen of vallen op straat.
Verpleegkundigen en artsen melden alleen alcoholconsumptie als zij denken dat dit nodig is voor de diagnose of de behandeling. Het was dus wel al bekend dat de aantallen veel hoger lagen dan vermeld werd, maar de exacte getallen leken te ontbreken.
Bijna 2600 patiënten aan de spoedeisende hulp hebben meegewerkt aan het onderzoek van VeiligheidNL. 290 patiënten gaven aan alcohol gedronken te hebben voor het ongeluk. Vaak werd de oorzaak van het ongeluk verklaard door ‘eigen gedrag’ en de omgeving.
Ongeveer drie kwart van de patiënten die alcohol had gedronken, had meer dan twee glazen op. Volgens het onderzoek dronken de slachtoffers vaker alcohol dan de gemiddelde Nederlander. De slachtoffers dronken namelijk meerdere keren per week.
Drie op de vijf slachtoffers is man. Het merendeel van de slachtoffers, namelijk 32%, was ouder dan 55 jaar. 29% van de slachtoffers was tussen de 18 en 24 jaar oud.
Tienermeisjes zijn vaker op de spoedeisende hulp beland in 2023 dan tienerjongens. De meisjes hadden last van alcoholvergiftiging. Uit het onderzoek blijkt ook dat 60% van de ondervraagden uit deze leeftijdsgroep meisjes zijn.
Vincent Karremans, staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport, vindt het aantal mensen dat door alcohol op de spoedeisende hulp belandt zorgwekkend. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij weten dat hij de onderzoeksresultaten van VeiligheidNL meeneemt in een preventiestrategie.
Blijf hier op de hoogte van ons laatste nieuws.
Foto: Pexels