Mezcal is een geliefde drank met een kenmerkende rokerige smaak. Maar waar heeft deze drank zijn naam aan te danken?
Mezcal is een drank gemaakt van agave. In tegenstelling tot tequila hoeft mezcal niet gemaakt te worden van slechts één soort plant. Mezcal is ook wel de overkoepelende naam voor gedistilleerde agavedranken.
Geschiedenis van mezcal
De inheemse bevolking van Mexico maakte een gefermenteerde drank van agave. Deze drank heet ‘mexcalli.’ Dit woord komt uit de Nahuatl-taal en is een combinatie van de woorden metl, wat agave betekent en ixcalli, wat gekookt betekent. Letterlijk betekent mexcalli dus gekookte agave.
Deze naam is een verwijzing naar hoe de piñas werden klaargemaakt. De agave planten worden klaar gemaakt in een ondergrondse oven om suikers vrij te maken. Dit is dan ook de reden dat mezcal de kenmerkende rokerige smaak heeft gekregen.
Kolonisatie Spanje
Rond 1521, in de tijd van de Spaanse kolonisatie in Mexico, introduceerde Spanje de distillatietechnieken aan de inheemse bevolking van Mexico. Zo bestond er niet alleen maar gefermenteerde agavedrank, maar ook gedistilleerde agavedrank. De agave werd nog wel op dezelfde manier gemaakt, namelijk gekookt en geroosterd.
De naam mexcalli was een aanduiding voor gekookte agave producten. De gedistilleerde drank kreeg een variatie op deze mexcalli. De naam voor de gedistilleerde agavedrank is uiteindelijk mezcal geworden. Mezcal is de manier hoe de Spaanse bevolking mexcalli uitsprak in die tijd.
Bereidingsproces mezcal
Mezcal wordt op een specifieke manier
gemaakt, zodat de drank de kenmerkende rokerige smaak heeft. De drank kan gemaakt worden van heel veel agavesoorten, die allemaal een unieke smaakbeleving bieden.
Mezcal wordt voornamelijk gemaakt in Oaxaca, maar is niet regio-gebonden. In alle gevallen wordt alleen de piña, oftewel het hart van de agaveplant gebruikt.
De piñas worden in een kegelvormige kuil gelegd die als oven dient. In deze oven liggen verhitte stenen. De piñas worden vervolgens bedekt met bladeren of dekens. Deze blijven vervolgens drie tot vijf dagen roosteren.
Daarna worden de piñas fijn gestampt of gemalen om vervolgens enkele dagen te fermenteren. Hierna volgt het distillatieproces en tot slot het rijpingsproces.
Foto: Pexels